A mikrohullámú sütő sajátossága, hogy nem kívülről melegíti az ételeket. Rezgésbe hozza a betett táplálékok folyadékmolekuláit, így a súrlódás révén belülről melegíti fel az élelmiszereket. Ebből adódóan azonban bizonyos ételek másként viselkednek a mikróban, mint ha főznéd vagy sütnéd őket. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat ezek közül. Lapozd át a képeket!

A mazsolás sütiket sajnos célszerűbb hidegen enni vagy a sütőben melegíteni. A mazsola ugyanis könnyen túlmelegszik a mikrohullámok hatására, és egész egyszerűen füstölni kezd. Szőlővel se próbálkozz, hamar felrobban!

Ne higgy el mindent! Bár léteznek mikrós tojásreceptek, nyers tojásból nem tudsz kemény tojást főzni mikrohullámok segítségével. Ilyenkor ugyanis a tojás belsejében túl sok gőz termelődik, és egész egyszerűen felrobban - beterítve ezzel a mikrohullámú sütő belsejét.

A chilis ételekkel is jobb az óvatosság. Talán nem fog lángra kapni, de ahogy egy pár perces melegítést követően kinyitod a mikró ajtaját, a paprikából felszabaduló csípős vegyületek csípni fogják a szemed és a torkod.

A sűrű szószok még a tűzhelyen melegítve is köpködnek, a mikrohullámok hatására azonban egyenesen robbannak. Még fedő alatt sem tanácsos ilyet betenned a mikróba - inkább alacsony lángon melegítsd, gyakori kevergetés mellett.
Óvatosan a mikróval!
Dr. Csiszár Miklós életmód-tanácsadó beszél az alábbiakban a mikrohullámú sütő káros hatásairól. Kattints a videóra!