Honnan látod, melyik a hamis méz? A méhész elmondja, mire kell figyelni
Még mindig nagyon sok a félreértés a témában.
Sok helyen bele lehet futni a cukorszirupokkal felhígított, esetleg vizezett, színezett, vagyis a közbeszédben hamisnak nevezett mézbe, de kevesen tudják, pontosan mikor kell gyanakodni a rossz minőségű termékre.
Sokat hallani arról, hogy világszinten válságban van a méhészet, és egyre csökken a méhek száma. Magyarországon reményteli, hogy évről évre többen foglalkoznak a szakmával: 2016-ban már 804 ezer méhcsalád vett részt a hazai méztermelésben a KSH adatai szerint, bár sajnos az importmézek máig problémát jelentenek.
Hamisított méz
A mézhamisítás nagy üzlet, hiszen a táplálék egészségügyi előnyei közismertek, kiszúrni viszont már nehezebb a csalást, hiszen a felvásárolt, jó minőségű termék hígított változatai ízben, állagban és színben is tökéletesnek tűnnek. Sőt, néha pont a jó termékek látszanak silányabbnak.
Sokan tévesen azt hiszik, hogy a kristályosodás egyértelmű jele a hamisításnak, pedig ez egy természetes folyamat - árulta el kérdésünkre Pusztai Ferenc méhész, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az állagváltozás minden méznél máskor megy végbe.
Melyik szilárd, melyik folyékony?
A legtovább az akác marad folyós, a leggyorsabban a repceméz kristályosodik. Utóbbinál ráadásul habosodás, enyhe erjedés is megfigyelhető, de ez nem romlást jelez, a hab eltávolításával a méz éppoly értékes és egészséges marad. A jó minőségű napraforgóméznél pedig két fázisban megy végbe a kristályosodás: felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól.
10 aprócska konyha, ami valami egészen mesés: kihozták belőlük a legtöbbet
Nézegess képeket!
ElolvasomRitka kivételekkel tehát gyanúra épp az állandó folyékony állag adhatna okot: ha a kézre cseppentve szinte vízszerűen elfolyik a méz, nagy eséllyel nem tiszta termékről van szó. A virágmézeknél ráadásul sokszor melegítéssel érik el a kívánt folyékonyságot, ami így meg is marad, csakhogy az értékes tápanyagok elillannak.
Nem ritka a melegítés
Pusztai Ferenc hozzátette, hogy sajnos neki is volt ilyen tapasztalata: a nagy méztermésükből ugyanis felvásárlókhoz is került, a később visszakapott hordóikon pedig messziről látszott a forrósítás nyoma. Ez természetesen még nem jelent egyet a hamisítással, praktikus szempontok is dominálnak, hiszen így könnyebb üvegekbe tölteni, de a túlmelegítés csakugyan sokat árt a végterméknek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Éppen ezért a legbiztosabb, ha az ember közvetlenül egy méhésztől vásárolja meg a mézet, akár piacról vagy ismerősök útján, így sokkal nagyobb eséllyel kaphat valóban jó minőségű terméket. A méz minden bajra gyógyír, és nagyon sokszínű: egy repceméz például hasfájás esetén segít, a selyemfűmézet pedig gyulladáscsökkentésre is hasznosnak tartják.
Miből van az akácméz?
Azt is tévedés lenne hinni, hogy egyes fajtamézek 100%-os tisztaságúak, és ez nem is hamisítási kérdés: a virágmézek pollenszázaléka adja a típust. A vezetőpollen minimumarányát régen szigorú szabványokban határozták meg, mára ez sokat változott: ha az összes pollen 10-18%-a akác, a végterméket már jó minőségű akácméznek nevezik.
Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy az üzletben melyik üveg felé nyúl az ember, de a mézet megannyi értékes tulajdonsága miatt kár volna kihagyni az étrendből, különösen a késő őszi szezonban, amikor az immunerősítésben is kiemelt szerepet kaphat.