Íme, egy kalória- és szénhidrátmentes, természetes édesítő fogyókúrához
A sztívia bátran nevezhető a jövő természetes édesítőszerének.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt egy felejthetetlen talkshow-ra az ország Janka nénijével! (x)

Nyerj kényeztető, masszázs-wellness élménycsomagot 2 fő részére, Bükfürdőre! (x)

Nyerj prémium öregedésgátló arcszérumot, és búcsúzz el a ráncoktól! (x)

összesen 7 db játék
Ez is érdekelhet

Ilyen, amikor a klasszikus balett breaktánccal keveredik: ezt neked is látnod kell (x)

Tökéletesen tiszta lesz az otthonod, és alig kell érte tenned: csak 3 dolog kell hozzá (x)

Különleges ereje van az itteni gyógyvíznek: véletlenül fedezték fel helyiek a '60-as években (x)

Pataki Zita és férje különleges masszázzsal csillapítják a stresszt, naponta többször is (x)

Akciósan csaphatsz le a gyerek karácsonyi ajándékára, ha figyelsz néhány apróságra (x)

beauty and style

Ez a szezon legnőiesebb lábbelije: így viseld a bársonycsizmát »

Csak napi 10 perc, és nem fulladsz ki: lassú jógagyakorlatokkal is lehet fogyni »

Csodásan ragyogó bőr ráncok és száraz foltok nélkül: narancsos arcpakolás házilag »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A sztíviát a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják édesítésre, Európában azonban csak az elmúlt néhány évben kezdett ismertté válni. A növény leveleiből készült kivonat akár háromszázszor erősebb lehet a cukornál, miközben egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot.

Az intenzív édességet biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben.

Sztívia: cukorbetegek is fogyaszthatják

A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. Por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában egyaránt kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják.

Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet, illetve az abból nyert édesítőket, a test nem nyer belőle kalóriát, és nincs hatással a vércukorszintre. Egészséges embereknek segíthet az ideális testsúly megőrzésében, de cukorbetegek és hipoglikémiás tünetekkel küzdők, valamint a fogyni vágyók is fogyaszthatják.

Néhány édesítővel ellentétben a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is használhatod. Egyetlen hátránya a túladagolás esetén jelentkező kesernyés íz, de ez a termék csomagolásán lévő adagolási javaslat betartásával elkerülhető.

Így használd és adagold!

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnéd helyettesíteni kedvenc receptedben, akkor érdemes előtte kísérletezni az adott sztíviakészítménnyel - figyelembe véve a csomagolásán lévő adagolási javaslatot. Sajnos általánosságban nem lehet meghatározni, hogy egyik és másik sztíviakészítmény mennyire édes. Mivel a sztíviapor akár háromszázszor édesebb lehet a cukornál, nagyon kis mennyiség szükséges belőle.

Egy evőkanál cukor körülbelül negyed teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például a kávédat vagy a teádat szeretnéd sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyél egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe, és öntsd olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatod. A sztíviát használhatod italok - kávé, tea, limonádé - édesítésére, helyettesíteted vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben.

Így helyettesítsd a cukrot!

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a dietetikus véleményét a sztíviáról és a nyírfacukorról.

2011-ben zöld utat kapott

2011 végén az Európai Bizottság engedélyezte a sztívia használatát élelmiszeripari termékekben, így zöld utat kapott a növény, és lehetővé vált, hogy az Európai Unió országaiban is bevezessék a sztíviával édesített termékeket. Hazánkban elsősorban bioboltokban vásárolhatsz ilyeneket.

Blog.hu ajánló