Kipucolják a májat, tartós fogyást okoznak, és nagyon finomak - 6 étel, amiből egyél többet

Már a fogyókúra megkezdése előtt érdemes beiktatni őket naponta.

Májtisztító ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A modern, európai táplálkozási szokások jelentős terhet rónak a májra, hiszen ez a szerv végzi a test méregtelenítésének egy nagyon jelentős részét. Különösen megnehezíti a máj dolgát a tartósítószerek fogyasztása, a rovarirtómaradványok, a túlevés, a stressz és a környezet szennyező anyagai.

A méregtelenítés folyamatait a máj intézi, nem a bevitt ételek, mégis választhatsz olyan táplálékokat, amelyek megkönnyítik, stimulálják a működését, így nem lassul le az anyagcsere a terhelés hatására. Mutatunk hat olyan ételt, ami sokat segít a májnak, és ezáltal a fogyást is nagyban támogatja, hiszen a máj a cukrok felhasználási-raktározási feladatait is ellátja, sőt, emésztőnedveket termel. Iktasd be őket naponta az étrendedbe egy-egy kis adagban a jövő héttől!

A fokhagyma nagyon intenzíven stimulálja a máj enzimjeit, sőt, szelént és egy kéntartalmú vegyületet, allicint is tartalmaz. Ez utóbbi felelős azért, hogy a fokhagyma a népi gyógyászat egyik legelterjedtebben használt gyulladáscsökkentője, míg a szelén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és az anyagcserében is szerepet játszik.

A dióban egy különleges aminosav található, az arginin, amely a máj számára az ammónia kiürítését könnyíti meg. További előnye a diónak, hogy szintén van benne glutation, és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, melyek ugyancsak támogatják a fogyást. Javasolt nagyon alaposan megrágni a diót, hiszen a nyál emésztő hatása nélkülözhetetlen a hatóanyagok felszívódásához.

A különböző zöld leveles zöldségek annál jobbak, minél sötétebb zöld színnel rendelkeznek. Ez ugyanis klorofilltartalmukkal függ össze, ami segít a májnak a nehézfémek és más, roppant káros anyagok eltávolításában azáltal, hogy az epeváladék termelésének alapanyagául szolgál.

A máj kedvenc fűszere és a méreganyagok - karcinogének - egyik legnagyobb ellensége a kurkuma, mely kurkumin elnevezésű antioxidánsával járul hozzá az egészségedhez. Legalább hetente egyszer készíts olyan ételt, melyet jó minőségű kurkumával fűszerezel, és a hatás nem marad el.

A grépfrút és más citrusgyümölcsök glutationt, C-vitamint és antioxidánsokat biztosítanak a szervezeted számára, ilyen módon segítik a máj enzimjeinek képződését. Ha nem szereted a grépfrútot magában enni, akkor elég, ha a gyümölcslébe vagy teába csavarsz egy keveset a levéből, melyben a máj tisztulását segítő hatóanyagok benne vannak, ám a salaktalanításban értékes rostok elvesznek, melyek a bélrendszerben fejtik ki hatásukat.

A cékla - sőt, a sárgarépa is - nagyon gazdag béta-karotinban, növényi antioxidánsokban, azaz flavonoidokban, és ami a máj szempontjából a legfontosabb, glutation is bőven van mindkettőben. Éppen ezért az ilyen gyökérzöldségek fogyasztása a máj működését általánosságban képes támogatni, stimulálni, miközben a vitaminraktárakba is jut tápanyag.

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük