Vallási fanatikus szupersztárok
A hit hegyeket mozgat, no meg sztár-fantáziákat is. Bemutatjuk a legkeményebbeket. Fanatikus sztárok, egyesüljetek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kabbala a kabalája

Madonna egész karrierje során fölhasználta a vallási szimbólumokat arra, hogy provokáljon és megbotránkoztasson, de amióta a kabbala ősi rítusának hódol, még néha barátainak is idegeire megy fanatizmusával.

A Tórán alapuló, de erősen ezoterikus tant a kilencvenes évek végén kezdte el tanulmányozni a popikon a Los Angeles-i Kabbalah Centerben. Azóta boldog-boldogtalant megpróbál megtéríteni, karkötőket osztogat, és még a Szentföldre is ellátogatott, hogy tanulmányozza a tanításokat. Nemrégiben 21 millió dollárt adományozott egy kabbala-iskola létrehozására.

Elmarad a világvége

Carlos Roa az argentin labdarúgó-válogatott kapusaként lett nemzeti hős az 1990-es években. A világ egyik legjobbnak tartott hálóőre rendkívüli vallásosságával is kitűnt: mikor az Arsenalba vagy a Manchester Unitedbe igazolhatott volna Mallorcáról, inkább szektája hívó szavának engedelmeskedett. A Hetednapi Adventisták ugyanis szigorúan tiltották, hogy másoknak dolgozzon, illetve szombaton az Úr dícséretén kívül mással foglalkozzon.

Roa ráadásul a kisegyház egy apokalipszist hirdető irányzatához csatlakozott, így nem írt alá új szerződést, mondván: 2000-ben úgyis eljön a világvége. A világvége elmaradt, a kapus meg visszakullogott volt csapatához, bár sosem érte el egykori csúcsformáját.

Romantikus balladáktól a keményvonalas iszlámig

A görög származású Cat Stevens a hetvenes évek egyik legsikeresebb folk-pop előadója lett érzelmes balladáival. 1975-ben majdnem a tengerbe fulladt Malibu közelében, és elmondása szerint Istenhez fohászkodott segítségért. Élve megúszta az esetet, és belevetette magát a vallások tanulmányozásába, majd rövidesen az iszlám mellett kötött ki. Felvette a Yusuf Islam nevet, visszavonult a zenei élettől, és slágerekkel keresett millióit jótékonysági szervezeteknek adta.

Később komoly kritikákat kapott, mikor egyetértett a Salman Rushdie meggyilkolására buzdító fatvával.
- Vannak emberek, akik megérdemlik, hogy meghaljanak – mondta ekkor.

Néhány éve nem engedték be az Egyesült Államokba, mert tévesen azt hitték, anyagi támogatást nyújt a Hezbollahnak. Évekig tartó fellebbezése eredménye-képpen a zenei pályára visszatért, de továbbra is hithű zenész végül megkapta a beutazási engedélyt.

Szakított a sátán zenéjével

Little Richard volt a rock ’n’ roll legnagyobb egójú és legnagyobb szájú énekese, egészen addig, míg meg nem hallotta az Úr hívó szavát. Pályája csúcspontján, egy 1957-es ausztráliai turnén állítása szerint víziót látott, amelyben saját elkárhozására figyelmeztették. Azonnal lemondta koncertjeit, és felhagyott a „sátán zenéjével”. Gospelalbumokat jelentetett meg, és pappá szentelték az Úr Tízparancsolatának egyházában. Később többször is visszatért, majd újabb és újabb kis szektában találta meg az igazit.

A második legbefolyásosabb szcientológus

Alighanem ha hittérítőt akarunk keresni a sztárvilágban, Tom Cruise-nál jobbat nem is találhatnánk. Hollywood egyik legnagyobb állócsillaga a kilencvenes évek elején ismerkedett meg L. Ron Hubbard szcientológus tanításaival, volt feleségének, Mimi Rogersnek köszönhetően. Állítása szerint a szci technikák gyógyították ki diszlexiájából.

Cruise egyre elhivatottabb hívévé vált a hubbardi tanoknak, és szinte a szcientológia reklámarca lett. Emlékezetes kirohanásában „náci tudománynak” minősítette a pszichológiát, Franciaországban lobbizott egyháza érdekében, Németországba – ahol a szcientológia veszélyes és gyanús szektának számít – pedig alig akarták beengedni a Valkürök forgatására.

Hollywoodi kollégái körében nagyobb sikereket arat: felesége, Katie Holmes már szci hívő, nemrég megtérítette Will Smith-t, és a pletykák szerint célba vette a Beckham-házaspárt is.

Ezt is szeretjük