Fotók! Így néznek ki a Tetthely szereplői most
Az 1970-es, úttörőnek számító pszichokrimi kultikussá vált rendőrpárosát fénykorában 430 millió néző követte nyomon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugat-német krimisorozat – eredeti címén Tatort - 1970-ben, német-osztrák-svájci koprodukcióban készült, ami azt jelentette, hogy az epizódokat más-más városban, más-más rendőrpárossal forgatták.

Ennek megfelelően számtalan színész megfordult a rendőrdrámában, de csak néhányuknak sikerült olyan kultikus figurává válni, mint Schimanski felügyelőnek és társainak. A harmincéves töretlen siker titka egyrészt az akciódús nyomozás, másrészt a bűnözőkben és üldözőikben lezajló lelki változások újszerűen reális rajza volt.

A kedvelt krimiből a mai napig összesen 730 epizód került sugárzásra, 2008-ban még egy rendhagyó rádiójáték is készült belőle. A még ma is futó sorozat a nosztalgiázók nagy örömére ez év augusztusában kis hazánkban újra képernyőre került a Filmmúzeumon. Adta magát az ötlet, hogy utánajárjunk, mi is történt azóta a népszerű főszereplőkkel.

Götz George

A legendássá vált Horst Schimanski figurája legelőször 1981-ben, a duisburgi bűnesetek felderítésekor bukkant fel. Nevét még az is ismeri, aki egyetlen részt se látott a Tetthelyből. A felügyelőt alakító német sármőr, Götz George neves színészcsaládból származik, apja, Heinrich George a negyvenes évek népszerű filmsztárja volt, édesanyja pedig ismert karakterszínésznő.

A fiatal George színészi tanulmányait Berlinben végezte, 1950-ben debütált először színpadon, kezdetben a német Nemzeti Színház társulatának tagjaként, később szabadúszóként. A kritikusok figyelmét a Jacqueline című filmben nyújtott alakításával keltette fel. Testi ereje és férfias megjelenése akcióhősökhöz passzolt leginkább, arca a Karl May-regényekből készült spagettiwesternekből – Az Ezüst-tó kincse, Winnetou és a félvér Apanatschi – vált végképp ismertté.

Götz George a Tetthely Schimanski felügyelőjeként és közel harminc évvel később

A hetvenes években szinte az összes német bűnügyi sorozatban feltűnt - Derrick, Az öreg – de neve mégis az 1981 és 1991 között alakított Schimanski felügyelővel forrt össze végleg. A borostás, vagány figura összes akciójelenetét maga játszotta, még a hat év kihagyás után forgatott újabb – Emmy-jelölést is kapott - Schimanski-részekben is. A kilencvenes években főleg drámákat forgatott, az 1995-ös Velencei Filmfesztiválon még díjjal is jutalmazták a Der Totmacher című dráma sorozatgyilkosának megformálásáért.

A nagydarab színészt mindig is imádták a nők. Első feleségével, Loni von Friedllel tíz évig éltek együtt. Egy lányuk született, a most 42 éves Tanja-Nicole, aki Ausztráliában él és rövidfilmesként dolgozik. Georgét később Gabi Paulerhez , majd a fiatal újságírónő Marica Ulrichhoz fűzték gyengéd szálak. A most 71 éves színész napjainkban Hamburg és Szardínia közt osztja meg nyugdíjas éveit. Imád búvárkodni, de mivel 1996-os búvárbalesete majdnem halállal végződött, az öreg színész visszavett a tempóból. Legutóbb 2009-ben, egy Hitlerről készült dokumentumfilmhez, a Mein Kampfhoz kérték fel közreműködőnek.

Hansjörg Felmy

A színpadi és filmszínész már az ötvenes évek német filmklasszikusaival népszerűvé vált, a 43 éves korában ráosztott Heinz Haferkamp nyomozó szerepe már csak hab volt a tortán.

Az echingi születésű Hansjörg Felmy Brunsweigben nőtt fel, 1947-től 1949-ig Hella Kaiser színésziskolájában tanulta a szakmát. Kölnbe költözése után debütált a vásznon, egy háborús életrajzi filmben. Első próbálkozása olyan jól sikerült, hogy innentől évente két-három filmben is játszott, többek közt az 1966-os Szakadt függöny című Hitchcock-filmben, Paul Newman és Julie Andrews oldalán. A hatvanas évek hanyatló német filmiparában Felmy - akit hazájában csak elbűvölő gazembernek becéztek - továbbra is keresett színész maradt.

Hansjörg Felmy, a Tetthely jóképű nyomozója már nincs köztünk

Sokáig a nálunk is vetített Edgar Wallace-krimikből készült filmekben - Holttest a Temzében – foglalkoztatták. A Tetthely esseni felügyelőjét 1974 és 1980 között összesen húsz részben alakította, emellett azonban egyéb produkciókban is feltűnt, mint például a Két férfi, egy eset-ben. A kilencvenes években visszavonult a filmezéstől súlyos csontritkulása miatt, és csak szinkronizálást vállalt.

Felmy kétszer nősült, előbb Elfriede Rücker színésznő, majd 1986-tól Claudia Wedekind volt a felesége. Pályafutása során kétszer kapta meg a filmes Bambi-díjat és az Arany Kamera-díjat. Betegsége idővel egyre súlyosbodott, élete utolsó szakaszában 48 kilóra fogyott. A népszerű színész 2007-ben, 76 éves korában hunyt el. Szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

Nicole Heesters

A bűbájos színésznő Ausztriában nőtt fel, édesanyja, Louisa H. Ghijs a kor kedvelt operaénekese volt. Szintén fiatalon, a nyugatnémet filmgyártás aranykorában, az ötvenes évek derekán tűnt fel, előbb csak kisebb filmszerepekben és a bécsi Népszínház előadásaiban. 1956-ban súlyos autóbalesetben megsérült az arca, de nem adta fel a színészetet, sőt, továbbképezte magát, beiratkozott a híres bécsi Max Reinhardt-szemináriumra.

Szerződése különböző színházakhoz kötötte, bejárta szinte egész Németországot. Berlini alakításaiért színházi díjakat is nyert, 1973-ban a hamburgi Művészeti Szabadegyetem tiszteletbeli tagjává választotta. Nicole Heesters 1978-ban tűnt fel Buchmüller felügyelőnőként, és bár mindössze három filmet forgatott, a Tetthely első női szereplőjeként komoly rajongótáborra tett szert.

Az első nyomozónő szerepével filmes történelmet írt

Úttörő nyomozónőként megmutatta, hogy egy nőnek is van keresnivalója az addig kizárólag férfiakra építő bűnügyi sorozatokban. Ezt követően több filmben és sorozatban - Éjfél után, A lányom az enyém, Nyomozás Velencében, Csak te és senki más - is játszott, vásznon legutóbb 2007-ben tűnt fel a Sehnsucht nach Rimini című német vígjátékban.

Színpadon is játszik, tavaly a Virginia Woolf leveleiből és naplójából íródott Vita és Virginia című darabban lépett fel Berlinben. A most 72 éves művésznő hűséges típus, férjével, a díszlettervező Pit Fischerrel 2008-ban ünnepelték 35. házassági évfordulójukat. Két felnőtt gyermekük van, fiuk rendezvényszervezőként dolgozik, lányuk, Saskia Fischer pedig népszerű színésznő.

- Ahol a családom van, ott érzem otthon magam. Ilyenkor újjászületek, örülök, hogy ez megadatott nekem. És még csak nem is jött olyan nehezen! Egyszerűen jó helyen, jó csillagzat alatt születtem – nyilatkozta a még ma is fiatalos színésznő az Unikosmos című német lapnak.

Ezt is szeretjük