Végül rákban hunyt el a lebénult Teddy Pendergrass
Teddy Pendergrass rákkal küzdött, ám hiába műtötték meg nyolc hónapja, szervezete végül feladta a küzdelmet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. január 13-án a philadelphiai Bryn Mawr Hospitalban hosszú betegség után, 59 éves korában elhunyt Teddy Pendergrass. Az R&B műfajának egyik legsikeresebb előadója bélrákkal küzdött, emiatt nyolc hónappal ezelőtt egy műtéten esett át.

A hetvenes években ismerkedett meg Harold Melvinnel, aki éppen dobost keresett Blue Notes nevű bandájába, így vált Pendergrass az együttes tagjává. Különleges hangjának köszönhetően hamarosan ő lett a banda énekese, és olyan slágereket rögzítettek közösen, mint a Wake Up Everybody vagy az If You Don't Know Me by Now.

Szólókarrierbe kezdett

A sikerekkel párhuzamosan Teddy művészeti kérdésekben összekülönbözött Melvinnel, ezért aztán szólókarrierbe kezd. Jól döntött, ugyanis egymás után tíz albuma is megszerezte a platina minősítést, arról nem is beszélve, hogy az R&B műfajának szexszimbólumává vált - nem véletlen, hogy nők milliói imádták a tengerentúlon.

Több mint egy évtizedes pályafutását azonban egy autóbaleset törte derékba. 1982. március 18-án a Rolls Royce típusú gépkocsijának elromlott a fékje, az autó pedig egy fának csapódott. Az énekessel utazott Tenika Watson transzszexuális sztár is, aki kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet, ám Pendergrass deréktól lefelé egész hátralévő életére lebénult.

Nem adta fel a küzdelmet

A tolószékbe kényszerült énekes azonban nem hagyta, hogy a depresszió, az önsajnálat és a kétségbeesés maga alá gyűrje, ehelyett folytatta a lemezfelvételeket és a koncertezést. 1984-ben Hold Me címmel például egy duettet rögzített az akkor még teljességgel ismeretlen Whitney Houstonnal.

- Ne hagyjátok, hogy a tolókocsi becsapjon benneteket – mondta gyakran sorstársainak. Hogy anyagilag és erkölcsileg támogathassa a szintén kereskesszékbe kényszerült embereket, létrehozta a Teddy Pendergrass Alliance nevű intézményt.

Pendergrass 2006-ban vonult vissza, személyében pedig az R&B és a soul műfajának egyik jelentős képviselőjét veszítette el a zenei világ.

Ezt is szeretjük