Szerelem vagy szex? Az írónő szerint ettől olyan sikeres A szürke ötven árnyalata
Ismerd meg te is, valójában miről is szól a történet. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lebilincselő sztori legalább annyira Christian megváltástörténete, mint a tapasztalatlan Ana felszabadításának krónikája. A regény olvasói a karakterek sorsán keresztül hatoltak legtitkosabb fantáziáik mélyére és szembesültek rejtett vágyaikkal. Most pedig a mozik közönsége is átélheti a történet mélységét.

Először csak néhányan suttogtak róla 2011 nyarán, aztán olyan, egyre hangosabb és izgalmasabb diskurzus indult, amilyenre a kortárs irodalomban nem volt még példa. Mind több beszélgetés kezdődött ilyen kérdéssel:  " Olvastad már?".

Az ötven árnyalat meghódítja a világot

Hamarosan valóságos vihar söpört végig a popkultúrán. Először csak e-bookra optimalizálva lehetett kapni, a nyomtatott változatot meg kellett rendelni, de mindenképpen lehetőség volt arra, hogy E. L. James A szürke ötven árnyalata című regényének olvasói ott és akkor élvezzék a különös szerelmi történet fordulatait, ahol és amikor csak akarják.

A regény első pillantásra Christian Grey - Jamie Dornan -, a titokzatos 27 éves milliárdos és Anastasia Steele - Dakota Johnson -, a szexuálisan tapasztalatlan egyetemista bimbózó kapcsolatát tárja a közönség elé. Ám amint a cselekmény előrehalad, az Ötven árnyalat éles fordulatot véve elkanyarodik attól az irányvonaltól, amelyet a népszerű love storyk és romantikus történetek képviselnek.

Valóban szerelmi történetről van szó, de annak egy nagyon provokatív fajtájáról, amely a határokat feszegeti – főleg a szexuális határokat.

A regény felállítja a szexualitás korlátait, tiszteletben tartja őket, aztán túllép rajtuk, teret adva a korlátlan kísérletezésnek. A lényeg azon van, hogy meg kell bíznunk egymásban, aztán tiszteletben kell tartanunk a közösen felállított szabályokat.

Kétségtelen, A szürke ötven árnyalata egyik fő vonzerejét az jelenti, hogy az olvasó végtelenül kíváncsi egy olyan tündérmesére, amely feltárja előtte a sötét oldal eddig rejtett titkait. Ám ha pusztán az olcsó borzongás öröme okozta volna a könyv hihetetlen sikerét, az érdeklődés hamar alábbhagyott volna, amint új vonzó termék jelenik meg a piacon.

James azonban beletalált valaminek a közepébe: olyan szövevényesen gazdag fantáziavilágot alkotott, amelynek hőseibe olvasók százmilliói szerettek bele szerte a világon, és követni akarták sorsuk alakulását a két következő köteten át - A sötét ötven árnyalata, 2011; A szabadság ötven árnyalata, 2012 -, mert meg akarták tudni, révbe ér-e a két hős, vagy sem.

Az írónőnek megvan a maga elmélete arról, miért rajonganak sokmillióan a trilógiáért:

- Ez alapvetően egy nagyon egyszerű szerelmi történet egy tapasztalatlan fiatal lányról, aki erősebb, mint gondolja magáról, és egy sebzett lelkű férfiról, a történet középpontjában pedig a feltétel nélküli szerelem gyógyító ereje áll. A sajtó szalagcímei persze a szexjelenetekről szólnak, de a közönség a love storyt szereti a trilógiában - meséli az írónő.

A szürke ötven árnyalata 2015. február 12-től a mozikban!

Ezt is szeretjük