Vesebetegség vitte el a James Dean-film sztárját
Steffi Sidney-Splavert a közönség leginkább a James Dean főszereplésével készült Haragban a világgal filmből ismerte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. március elsején, életének 74. évében elhunyt Steffi Sidney-Splaver amerikai színésznő-producer, akit a nagyközönség leginkább a James Dean nevével fémjelzett Haragban a világban filmből ismer.

Steffi Sidney-Splaver James Dean oldalán

Az idős sztár már egy ideje betegeskedett, végül veseelégtelenség vitte el. A halál a Seattle-béli Swedish Medical Centerben érte, férje mindvégig mellette volt.

Apja nevezte el az Oscart

Az 1935-ös születésű Steffi Sidney szinte csecsemőkorától a showbiznisz bűvöletében élt, hiszen édesapja Hollywood híres tudósítója, Sidney Skolsky volt, aki csípős nyelvű írásaiban karikírozta ki a filmvilág krémjét. Sőt, az egyik verzió szerint állítólag neki köszönhetjük az Oscar-díj elnevezését is.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért lányát is érdekelni kezdte a mozi, így Steffi a Los Angeles-i Actors Lab stúdióban igyekezett elsajátítani a színészet mikéntjét. Első filmszerepét 1953-ban, 18 éves korában kapta - a The Eddy Cantor Storyt édesapja producerelte.

Két évvel később élete legjelentősebb filmjében játszhatott - ez volt a James Dean és Natalie Wood főszereplésével készült Haragban a világgal, ahol egyik tagja lehetett annak a tinédzserekből verbuválódott bandának, mely összetűzésbe került Dean karakterével, Jim Starkkal.

Még mindig emlékeztek rá

Hogy az 1955-ös alkotás milyen nagy hatással van napjainkban is az amerikai popkultúrára, arra bizonyság Steffi Sidney korábbi vallomása. A sztár ugyanis 2000-ben, amikor összetrombitálták a még élő szereplőket - Dean azóta autóbalesetben elhunyt, Wood pedig vízbe fulladt - egy interjú erejéig, megemlítette, a fiatalok még mindig magukon kívül lesznek, ha megtudják, ő is szerepelt a moziban.

Mindenesetre Sidney mégsem lett színésznő: még egy-két filmet forgatott, aztán inkább újságíróként helyezkedett el, valamint tv-producerként is ténykedett.

Miután 1985-ben hozzáment Rick Splaverhez, egy pr-ügynökséget alapítottak Splaver Associates néven. Székhelyüket 1998-ban áthelyezték a Whidbey-szigetre, majd 2003-ban nyugdíjba vonultak.
Ezt is szeretjük