Girl power és pop-pestis
Újra együtt a Spice Girls
Örvendezzen, akit érint, borzongjon, aki akar: hét szűk esztendő után ismét összeállt minden idők legsikeresebb lányzenekara, a Spice Girls.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Történelmi lecke, kislányoknak

A szex elad – senki nem tudhatja ezt jobban, mint a lánycsapatok megálmodói. Jó csajok, dögös ruhák, kivillanó idomok, meg néhány fülbemászó dal – a közönség pedig ráharap a csalira.

A rock ’n’ roll előtti évek lányegyüttesei még nem használták ki szexualitásukat, de a hatvanas évek, mint sok minden másban, ebben is változást hoztak. Az első sikeres lánycsapat a Shirelles lett, zenéjükkel – húzós r’n’b, érzelmes lassúk és vidám pop keveréke – pedig kijelölték az utat követőiknek.

Sikerükön felbuzdulva a nagy kiadók egyre-másra hozták létre a lánycsapatokat: legnagyobb sikere közülük a Diana Ross-t soraiban tudó Supremes-nek volt.

A lányoknak a kor legprofibb zeneszerzői írták a slágereket – ez szintén mai napig tartó hagyomány, csakúgy, mint az énekesnők rafinált, sokszor összeillő, divattervezők által kreált ruhái is.

Elmúltak a hatvanas évek, és velük a castingolt lánycsapatok divatja is, majd egy csendesebb időszak következett - de ekkor Simon Fullernek támadt egy ötlete…

Spiceworld

Méghozzá ha az American Idol kiagyalójának támad egy ötlete, az mindig dollármilliókban kifejezhető sikert hoz. A Spice Girls 1994-ben állt össze.

Szerződés nélkül vegetáltak, de egy szép napon elegük lett a vergődésből, és ellopták saját demóikat a stúdióból. A lányok házalni kezdtek a dalokkal, Fuller pedig felfedezte bennük a milliós potenciált, és jól megtervezett médiahadjárattal tört be a piacra.

A Spice Girls kihívó válasz volt a kilencvenes évek közepének két legsikeresebb irányzatára: a fiúcsapatokra és a brit pop gitáregyütteseire. A nagyszájú csajbanda Wannabe című első kislemezével tarolt a listákon: egyből az első helyen nyitottak Angliában, és az amerikaiak is ráharaptak a csalira – még a Beatles sem kezdett ilyen jól az Újvilágban.

- Mikor a gitáros srácok átvették az uralmat a popzene fölött, megjött a Spice Girls: szemtelenek voltak, kihívóak, csillogóak, és hatalmas felhajtás is kerekedett körülöttük – írta ekkor Paul Gorman, az egyik legnevesebb brit szakíró.

Mire az első lemez kijött, már tetőzött a Spicemánia: tinik milliói találtak új példaképet a lánycsapat tagjaiban. Fuller számítása bevált: nemcsak a lányok arattak világsikert, hanem a nevükkel ellátott legkülönfélébb tárgyak eladásából is vagyonok folytak be, csakúgy, mint a világcégekkel kötött szponzori szerződésekből. A lányok által előszeretettel alkalmazott Girl Power szlogen pedig még a szótárba is bekerült.

A Spiceworld című második album is bombasiker volt, és azonos című filmjük után is csilingeltek a pénztárgépek, bár a kritikusok kénköves lángot okádtak a valóban borzasztó alkotásra. A turné alatt Geri és Mel B összebalhéztak menedzserükkel - nagyobb kreatív szabadságot akartak. Meg is kapták, miután kirúgták Fullert. A saját zuhanórepülésüket készítették elő.

A páros nemsokára nagyon összeugrott, és ennek következtében Geri kilépett az együttesből. Többen szólóprojektekbe kezdtek, a Spice Girls harmadik szólóalbuma meg maga volt a pusztító pop-pestis: a Forever tele volt érdektelen és gyenge dalokkal. A végső szöget a koporsóba Mel C kilépése jelentette: a csapat 2001-ben feloszlott. A tagok közül mindenki szólókarrierbe kezdett: Mel C komolyabb sikereket is aratott, míg Victoria orbitálisat bukott, és inkább David Beckham feleségeként csillogott a partikon.

Visszatérés

Mielőtt a Spice Girls név a feledésbe merült volna, újra jött a sikerkovács Fuller: sikerült összeverbuválnia a lányokat egy visszatérő turnéra, amely mellesleg óriási pénzügyi sikerrel is kecsegtet. Victoria, Emma és Geri örömmel benne voltak, a zeneileg egyre elismertebb két Melanie viszont húzódozott – végül júliusban bejelentették, hogy a csapat ismét összeáll.

Az első koncertekre a jegyek 38 másodperc alatt fogytak el! A lányok múlt vasárnap visszatértek, a fogadtatás viszont felemás. Egyfelől a látványos show hatalmas sikert aratott a nyitóbulikon, másfelől a jegytulajdonosok Nagy-Britanniában töredék áron passzolnák el a belépőket, Las Vegasban pedig már csak félház fogadta a csapatot.

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az öt énekesnő már a próbák alatt belvillongásokba kezdett, és kérdés, hogy végig bírják-e a turnét: ha elmaradnak a sikerek, ne lepődjünk meg egy újabb korai kilépésen…

Ezt is szeretjük