Sean Penn élete képekben
A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész nemzedékének egyik legjobbja, ám pályafutása nem volt botrányoktól mentes.

Dia

 	A kezdetek 	Első szerepét a Takarodó című drámában kapta, majd egy évvel később a Változó világban játszotta el a füves Jeff Spicolit, alakítását pedig imádták a nézők. Nem véletlenül lett hosszú időre ez a legnagyobb sikerfilmje kereskedelmi szempontból. 	Kapcsolódó sztárlexikon: 	Ilyen volt, ilyen lett: Sean Penn » 	 

A kezdetek

Első szerepét a Takarodó című drámában kapta, majd egy évvel később a Változó világban játszotta el a füves Jeff Spicolit, alakítását pedig imádták a nézők. Nem véletlenül lett hosszú időre ez a legnagyobb sikerfilmje kereskedelmi szempontból.

Kapcsolódó sztárlexikon:
Ilyen volt, ilyen lett: Sean Penn »
 

Dia

 	A nagy áttörés 	Az 1983-as Nehézfiúk hozta meg számára a kritikai áttörést, ezek után kezdte a szakma Pennt színészként komolyan venni.

A nagy áttörés

Az 1983-as Nehézfiúk hozta meg számára a kritikai áttörést, ezek után kezdte a szakma Pennt színészként komolyan venni.

Dia

 	Sólyom és a nepper 	Az 1985-ös Sólyom és a nepperben Penn megint emlékezeteset alakított: Andrew Daulton Lee bőrébe bújt, aki egy heroin- és kokaincsempész volt, de mindeközben az oroszoknak is kémkedett. Lee-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 1998-ban feltételesen szabadlábra helyezték, ekkor Penn azonnal felkérte őt, hogy legyen a személyi asszisztense.

Sólyom és a nepper

Az 1985-ös Sólyom és a nepperben Penn megint emlékezeteset alakított: Andrew Daulton Lee bőrébe bújt, aki egy heroin- és kokaincsempész volt, de mindeközben az oroszoknak is kémkedett. Lee-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 1998-ban feltételesen szabadlábra helyezték, ekkor Penn azonnal felkérte őt, hogy legyen a személyi asszisztense.

Dia

 	Imádják a nők 	A jóképű színész kétszer nősült, ám fiatalkorában elcsavarta többek között Elizabeth McGovern és Susan Sarandon fejét is. 	Kapcsolódó cikk: 	Elképesztően megváltozott a népszerű színész »

Imádják a nők

A jóképű színész kétszer nősült, ám fiatalkorában elcsavarta többek között Elizabeth McGovern és Susan Sarandon fejét is.

Kapcsolódó cikk:
Elképesztően megváltozott a népszerű színész »

Dia

 	Madonnával 	Madonnával 1985-ben kötött házassága szinte minden figyelmet elterelt akkoriban beinduló filmes karrierjéről. A sztárpár négy évvel később vált el.

Madonnával

Madonnával 1985-ben kötött házassága szinte minden figyelmet elterelt akkoriban beinduló filmes karrierjéről. A sztárpár négy évvel később vált el.

Dia

 	Letartóztatták 	A megnövekedett médiafigyelmet nehezen viselte, egy leisfotós megveréséért le is tartóztatták.

Letartóztatták

A megnövekedett médiafigyelmet nehezen viselte, egy leisfotós megveréséért le is tartóztatták.

Dia

 	Rendezőként 	Sean Penn 1988-ban. Két évvel később debütált rendezőként az Indián vérrel. Ezt követően két alkalommal ült még a rendezői székbe: 2001-ben Az ígéret megszállottját, 2007-ben pedig az Út a vadonba című filmet rendezte.

Rendezőként

Sean Penn 1988-ban. Két évvel később debütált rendezőként az Indián vérrel. Ezt követően két alkalommal ült még a rendezői székbe: 2001-ben Az ígéret megszállottját, 2007-ben pedig az Út a vadonba című filmet rendezte.

Dia

 	Robin Wrighttal 	Második feleségével, Robin Wrighttal, akivel 1996-ban álltak az oltár elé. Házasságuk meglehetősen viharos, először 2007 karácsonya után adták be a válópert, ám néhány hónappal később leállították a procedúrát. Végül 2010-ben váltak el - két közös gyerekük van.

Robin Wrighttal

Második feleségével, Robin Wrighttal, akivel 1996-ban álltak az oltár elé. Házasságuk meglehetősen viharos, először 2007 karácsonya után adták be a válópert, ám néhány hónappal később leállították a procedúrát. Végül 2010-ben váltak el - két közös gyerekük van.

Dia

 	Politikai aktivista 	A színész a filmezés mellett elkötelezett politikai aktivista, élesen kritizálta például a Bush-kormányt erőszakos külpolitikája miatt, de bőkezűen adakozott a Katrina hurrikán túlélőinek is.

Politikai aktivista

A színész a filmezés mellett elkötelezett politikai aktivista, élesen kritizálta például a Bush-kormányt erőszakos külpolitikája miatt, de bőkezűen adakozott a Katrina hurrikán túlélőinek is.

Dia

 	Kétszeres Oscar-díjas 	Penn öt jelölésből kettőt váltott Oscar-díjra, először a Titokzatos folyóért 2004-ben, második alkalommal pedig idén a Milkért vehette át az aranyszobrot. 	 	Kapcsolódó képgaléria: 	Az elmúlt évek legemlékezetesebb Oscar-díjai » 	 

Kétszeres Oscar-díjas

Penn öt jelölésből kettőt váltott Oscar-díjra, először a Titokzatos folyóért 2004-ben, második alkalommal pedig idén a Milkért vehette át az aranyszobrot.

Kapcsolódó képgaléria:
Az elmúlt évek legemlékezetesebb Oscar-díjai »
 

Dia

 	Sean Penn és a zene 	Sean Penntől nem áll távol a zene, egyrészt, mert testvére, Michael énekes, másrészt mert többek között Bruce Springsteennek, Shania Twainnek és Peter Gabrielnek is rendezett már videóklipet.

Sean Penn és a zene

Sean Penntől nem áll távol a zene, egyrészt, mert testvére, Michael énekes, másrészt mert többek között Bruce Springsteennek, Shania Twainnek és Peter Gabrielnek is rendezett már videóklipet.

Dia

 	Cannes-ban 	Penn a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol először az 1997-es Életem szerelméért színészként kapott díjat, 2001-ben pedig Arany Pálmára jelölték Az ígéret megszállottja rendezéséért.

Cannes-ban

Penn a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol először az 1997-es Életem szerelméért színészként kapott díjat, 2001-ben pedig Arany Pálmára jelölték Az ígéret megszállottja rendezéséért.

Dia

 	Nevem Sam 	A 2001-es Nevem Samért harmadik alkalommal jelölték Oscarra, de az aranyszobrot abban az évben Denzel Washington kapta a Kiképzésért.

Nevem Sam

A 2001-es Nevem Samért harmadik alkalommal jelölték Oscarra, de az aranyszobrot abban az évben Denzel Washington kapta a Kiképzésért.

Dia

 	Testvére meghalt 	A sztár testvére, Chris Penn - akire a legtöbben a Kutyaszorítóban című gengszterfilm Nice Guy Eddie Cabotjaként emlékeznek - 2006-ban hunyt el szívbetegségben, amely feltehetően kábítószer-függőségének következménye volt.

Testvére meghalt

A sztár testvére, Chris Penn - akire a legtöbben a Kutyaszorítóban című gengszterfilm Nice Guy Eddie Cabotjaként emlékeznek - 2006-ban hunyt el szívbetegségben, amely feltehetően kábítószer-függőségének következménye volt.

Dia

 	Man-Ray 	Sean Penn társtulajdonosa - Johnny Deppel és John Malkovich-csal közösen - a párizsi Man-Ray nevű étteremnek.

Man-Ray

Sean Penn társtulajdonosa - Johnny Deppel és John Malkovich-csal közösen - a párizsi Man-Ray nevű étteremnek.

Dia

 	Az élet fája 	2011-ben Az élet fája című filmben láthattuk a legendás Terrence Malick rendezésében, partnere többek között Brad Pitt volt. 	Kapcsolódó cikk: 	Ezért a fruskáért dobta Scarlett Johanssont a csalfa sztár »

Az élet fája

2011-ben Az élet fája című filmben láthattuk a legendás Terrence Malick rendezésében, partnere többek között Brad Pitt volt.

Kapcsolódó cikk:
Ezért a fruskáért dobta Scarlett Johanssont a csalfa sztár »

Blog.hu ajánló
Fotó: