90 évesen elhunyt Sean Connery – A James Bond és a Hegylakó sztárjának halálhírét a BBC tudatta
Szomorú hírt jelentett be Sean Connery családja a BBC-nek.

sean connery

90 éves korában elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész, a James Bond és a Hegylakó sztárja – jelentette be a színész fia, Jason Connery a BBC-nek.

Álmában hunyt el

A BBC értesülései szerint az Oscar-díjas színész a Bahama-szigeteki otthonában tartózkodott, de egy ideje nem érezte jól magát. Álmában, családja körében hunyt el.

sean-2
Fotó: Getty Images

Sean Connery 1930. augusztus 25-én született Edinburgh-ban, egy szegény munkáscsalád gyermekeként, édesapja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. Mielőtt beindult volna a filmes karrierje, segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát.

Az '50-es években is kapott apróbb szerepeket, de az átütő siker James Bond-alakítása után jött el. A skót színész 32 esztendős volt, amikor megjelent 1962-ben a Bond-sorozat legelső része, a Dr. No a filmvásznon, ez után még hat Bond-filmben alakította a 007-es ügynököt. 

Sean Connery 1962-ben, a Dr. No című James Bond-filmben.
Sean Connery 1962-ben, a Dr. No című James Bond-filmben.
Fotó: Archive Photos / Getty Images Hungary

Rengeteg filmben bizonyíthatta be, hogy mennyire hitelesen tud egy-egy karakter bőrébe belebújni. Sokan imádták Indiana Jones édesapjaként az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban, A szikla és a Vadászat a Vörös Októberre című alkotásai is rengeteg embert lenyűgöztek. Oscar-díját 1988-ban vehette át az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért. Utolsó mozifilmje 2003-ban jelent meg A szövetség címmel.

Connery pályafutása során számos rangos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia. 1998-ban elnyerte a BAFTA legrangosabb díját az 1986-ban készült Rózsa neve című filmben nyújtott alakításáért.

2000 júliusában az a megtiszteltetés érte, hogy Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük