PSY volt a Gangnam Style előadója: ezért vonult vissza a rivaldafényből
PSY slágere, a Gangnam Style nyolc évvel ezelőtt indult hódító útjára.

psy-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2012 nyarán töltötte fel a YouTube-ra PSY a Gangnam Style videóklipjét, ami vírusszerűen elterjedt az interneten. Több híresség, Robbie Williams és T-Pain rapper is megosztotta a klipet a közösségi oldalán, ezek pedig még nagyobbat löktek a szám népszerűségén.

Világszerte meghódította a slágerlistákat, negyedév alatt Guinness-rekordot döntött, mivel ez a videó lett a YouTube történelmének legkedveltebb felvétele, sőt 2012 decemberére ez volt a legelső olyan klip, ami elérte az egymilliárdos nézettséget, évekig nem is tudták letaszítani a trónról. Jelenleg 3 milliárd 700 milliós megtekintésnél jár, ezzel a hetedik legnépszerűbb kontent a videómegosztó oldalon. Sikeréhez hozzájárult valószínűleg a fülbemászó dallam, illetve a vicces tánc is, ami PSY védjegyévé vált.

Így él most PSY, a Gangnam Style előadója

PSY első albumát 2001-ben adta ki, karrierje elején meggyűlt a baja a dél-koreai kormánnyal, zenéit károsnak ítélték a fiatalságra nézve, stílusát pedig bizarrnak titulálták. A 2000-es években további albumai jelentek meg, közben katonaként is szolgált. 2010-ben tért vissza, akkor leszerződött a YG Entertainment lemezkiadóhoz. Amikor 2012-ben felkapták a Gangnam Style-t, a zenész is meglepődött a jelenségen. A 2010-es években további slágerei jelentek meg, például a Gentleman vagy a Hangover, bár ezek a számai is sikeresek voltak, de messze nem tudtak a gigaslágere nyomdokaiba lépni.

Psy 2012-ben.
Psy 2012-ben.
Fotó: Isaac Brekken / Getty Images Hungary

A Reutersnek 2017-ben így nyilatkozott a Gangnam Style utáni, hirtelen jött világsikerről.

- Számomra ez az egész olyan volt, mint valami függőség. Olyan volt, mintha rendeztem volna egy nagy partit, aminek aztán vége lett. Beletelt némi időbe, hogy kimúljon az a lelkesedés, ami körbelengte ezt az egészet. Most már visszatértem a régi, normális életemhez - vallotta be akkor.

Utolsó, nyolcadik albuma ugyanebben az évben került a boltok polcaira 4X2=8 címmel, azóta viszont kicsit a háttérbe vonult. Vicces klipeket sem gyárt már, ennek az az oka, hogy a háttérbéli munkák jobban vonzzák, mint az, hogy a színpadon legyen.

A szemüvegem és a hajzselém nélkül szabadságra leltem.

2018-ban otthagyta lemezkiadóját, egy évvel később létrehozta saját cégét, a P Nationt. Számos K-Pop-előadót leszerződtetett, Instagram-oldalán gyakran posztol is a feltörekvő tehetségekről, akik a kiadójával állnak partneri kapcsolatban.

Sok rajongója a mai napig hiányolja őt, és abban reménykednek, hogy egy nap még kiad egy új albumot. Az ő fájdalmuk csillapítására PSY bevállalt 2019 végén pár koncertet hazájában, ami óriási sikert aratott.

Így festenek a '80-as évek imádott énekesei

Dieter Bohlen, Billy Idol és Rick Astley is nagy sztárnak számított a '80-as években. Nézd, hogy megváltoztak az elmúlt években!

Ezt is szeretjük