Fájó szívvel búcsúznak a sztártól! A népszerű színész 79 évesen köszönt el
Legenda lett
Peter O'Toole 55 év színházi és filmes karrier után búcsúzott el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Peter O'Toole 79 éves korában úgy döntött, visszavonul: nem forgat több filmet, és nem lép többet színpadra sem.

A legendás ír színész 55 éven át több mint 70 filmben volt látható, és számtalan színdarabban játszott. Nyolcszor jelölték Oscar-díjra, egyszer sem nyert, de 2003-ban életmű Oscar-díjjal tüntették ki. BAFTA- és Emmy-díjas, továbbá négy Golden Globe birtokosa.

Könnyek nélkül

- Itt az idő, hogy elbúcsúzzam. Visszavonulok a színpadtól és a filmezéstől. Már semmi sem olyan, mint rég, és soha nem is lesz. Csodálatos emberekkel hozott össze a sors, olyanokkal, akik utat tudtak mutatni, és akikkel megoszthattam a sikereket és a bukásokat egyaránt. Hiszem, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, mikor jön el az idő a visszavonulásra, ezért most könnyek nélkül és mély hálával mondok búcsút a hivatásomnak - írta Peter O'Toole.

Peter Seamus Lorcan O'Toole 1932. augusztus 2-án született Írországban, míg más források szerint Angliában, Leedsben. Újságíró szeretett volna lenni, ám végül mégis a színjátszás mellett döntött.

Pályafutása 1957-ben a bristoli Old Vicben a Nézz vissza haraggal! című drámával kezdődött, ahol egy évvel később Hamletet alakította. 1959-ben elnyerte az év legjobb színésze címet.

1960-tól a világhírű Stratford-on-Avon-i Shakespeare Memorial Theater Companyben folytatódott színházi karrierje, ahol A velencei kalmárban, A makrancos hölgyben és a Troilus és Cressidában lépett színpadra.

Filmsztár lett

A filmvásznat is meghódította: 30 évesen, 1962-ben lett világhírű az Arábiai Lawrence főszerepével, amelyért megkapta élete első Oscar-jelölését is. A hollywoodi csillogástól tudatosan távol tartotta magát.

1968-ban Az oroszlán télen című történelmi filmben másodszor alakította II. Henriket, Katharine Hepburn és az ifjú Anthony Hopkins oldalán, amiért harmadszor jelölték Oscarra.

Kiemelkedő alakítást nyújtott az 1972-ben készült, Golden Globe-jelölést hozó La Mancha lovagja című filmmusicalben. 1981-ben A kaszkadőr című amerikai thrillerben egy gátlástalan filmrendezőt játszik, ezért a filmjéért már hatodik Oscar-jelölését jegyzi.

1987-ben Bernardo Bertolucci nagyszabású filmeposzában, Az utolsó császárban is felejthetetlen alakítást nyújtott. 1999-ben a Szent Johanna című tévéfilmért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Emmy-díjat.

Az ezredforduló után sem pihent: 2004-ben a Trója című filmben az idős Priamosz királyt formálta meg. Három évvel később a Csillagporban is egy idős király szerepében tűnt fel, míg a Tudorok című brit sorozatban magát a pápát, III. Pált alakította.

2007-ben nyolcadik Oscar-jelölését is begyűjtötte a Vénusz című film főszerepéért. Utolsó filmjei, a Katherine of Alexandria és a Mary, Mother of Christ című alkotások 2013-ban kerülnek a mozikba. Ha maga a színész nem is könnyezi meg a visszavonulást, kollégáinak és a rajongóknak hiányozni fog a színészlegenda.

Ezt is szeretjük