Elhunyt az Arábiai Lawrence főszereplője! A 8 Oscarra jelölt Peter O'Toole-t gyászoljuk
Vasárnap este jelentették be, meghalt a legendás Peter O'Toole.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2013. december 14-én egy londoni kórházban elhunyt a 81 éves legendás angol színész, Peter O'Toole, aki az Arábiai Lawrence című film főszerepével vált híressé.

Az Arábiai Lawrence tette híressé
Peter O'Toole már régóta beteg volt

A nyolc Oscarra jelölt legenda halálhírét vasárnap este jelentette be családja, hozzátéve, hogy már régóta beteg volt, de békésen szenderült jobblétre.

Az Arábiai Lawrence sztárja

Peter O'Toole az írországi Connemara városában született 1932. augusztus 14-én. Színészi pályafutása a bristoli Old Vic színházban kezdődött. 1959-ben elnyerte az év legjobb színésze címet. 1960-tól a Stratford-on-Avon-i Shakespeare Memorial Theater Company tagjaként aratott sikereket. 

1962-ben mindössze 30 évesen a filmművészet egyik csúcsának tartott Arábiai Lawrence főszerepével világhírű filmszínész lett, ezért jelölték először Oscarra. A legjobb szerepének egyébként mindvégig ezt tartotta.

Két évvel később - Richard Burtonnel együtt - ismét Oscar-díjra jelölték a Becketben nyújtott alakításáért. Az 1966-os Hogyan kell egymilliót lopni? című bűnügyi vígjátékban Audrey Hepburn, az 1968-as Az oroszlán télen című történelmi filmben Katharine Hepburn és az ifjú Anthony Hopkins a partnere. Az utóbbi filmben nyújtott színészi teljesítményéért jelölték harmadszor a legrangosabb filmdíjra. Az 1969-es  Viszlát, Mr. Chips!, illetve az 1972-es A felső tízezer főszereplőjeként ismét az Oscar-jelöltek között volt a neve.

Nyolcszor jelölték Oscar-díjra

Peter O'Toole évtizedeken át sokat ivott, a hetvenes évekre masszív alkoholistává vált, azért ebben az évtizedben nem sok maradandó alakítást nyújtott. Végül sok orvosi figyelmeztetés és egy gyomorrák miatti műtét után sikerült leszoknia.

A nyolcvanas évektől ismét felfelé ívelt a filmes karrierje, az 1981-ben forgatott A kaszkadőr című amerikai thrillerben egy gátlástalan filmrendezőt játszott, amiért megkapta hatodik Oscar-jelölését. Két év múlva a Legkedvesebb évem című vígjátékért ismét jelölik.

2003-ban életművéért odaítélték neki az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetését, bár ő először levélben kérte, ne tegyék: "Még csak úgy is simán megnyerhetem azt a kacatot" - írta. Nem így lett: a 2007-es Vénusz című film főszereplőjeként nyolcadik jelölését sem tudta díjra váltani. Búslakodnia ugyanakkor nem kell: BAFTA- és Emmy-díjas, továbbá négy Golden Globe birtokosa lett.

Még az ezredforduló után is aktív volt: 2004-ben a Trója című filmben az idős Priamosz királyt formálta meg, három évvel később a Csillagporban is egy idős király szerepében tűnt fel, míg a Tudorok című brit sorozatban magát a pápát, III. Pált alakította.

A legendás színész 2012 júliusában úgy döntött, visszavonul: nem forgat több filmet, és nem lép többet színpadra sem.

- Csodálatos emberekkel hozott össze a sors, olyanokkal, akik utat tudtak mutatni, és akikkel megoszthattam a sikereket és a bukásokat egyaránt. Hiszem, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, mikor jön el az idő a visszavonulásra, ezért most könnyek nélkül és mély hálával mondok búcsút a hivatásomnak - írta tavaly nyáron magyarázatként.

Peter O'Toole 1959 és 1979 között Siân Phillips-szel élt házasságban, akitől két lánya született, Kate és Patricia. Fia, Lorcan Patrick O'Toole későbbi élettársi kapcsolatából született. 

Ezt is szeretjük