Elhunyt a magyar nézők kedvence! Hosszú betegség után távozott a színész
Elhunyt a legendás Onedin család szereplője, Peter Gilmore.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú betegség után, 81 éves korában elhunyt Peter Gilmore, a Magyarországon is sikerrel vetített Az Onedin család kapitánya.

A színész egy londoni hospice-házban halt meg, felesége, Anne, első házasságából született fia és pályatársai gyászolják.

Filmbéli feleségét az életben is elvette

A BBC 91 epizódból álló sorozatában Gilmore egy hajós kereskedőt alakított, aki a 19. század második felében családi vállalkozása révén igyekszik talpon maradni. Filmbéli feleségét, Anne-t végül a való életben is elvette: 1987-ben házasodtak össze Anne Stallybrass színésznővel. Jessica Benton, akivel több sorozatban is együtt játszott, megrendülten emlékezett a színészre.

- Az Onedin forgatása alatt valóban családdá váltunk, sokat nevettünk. Öröm volt dolgozni, és ez Peter miatt volt így. Az évek alatt mindannyian közeli barátokká váltunk. Peter talpig úriember volt, csupa szív. Rettentően fog hiányozni - mondta.

A színész többek között a Ki vagy, Doki? című népszerű scifisorozatban is vendégszerepelt, valamint a Folytassa-filmekben is feltűnt.

Az Onedin volt a nagy áttörés

Peter Gilmore Németországban született 1931-ben, de hatéves korában Angliába került, Yorkshire-ben nőtt fel. 14 évesen színésznek állt. Miután a korai ötvenes években elhagyta nemzeti szolgálatot, csatlakozott egy kórushoz, és szerepelt néhány musicalben, igaz, ekkor még kevés sikerrel.

1958-ban kapta első jelentős szerepét - Sir Waldo volt az Ivanhoe című televíziós sorozatban. Később aztán beköltözött a londoni West End színpadaira, és olyan nagy volumenű show-kban lépett fel a nagyközönség előtt, mint a Lock Up Your Daughters vagy a Koldusopera. 1971-ben aztán utolérte az igazi áttörést meghozó szerep: a ravasz és eltökélt szállítmányozási főnök, James Onedin karaktere a BBC sikersorozatában.

- Peter felesége és családja nevében szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik megosztották kedves gondolataikat, és részvétüket fejezték ki a családnak. Valamint arra kérjük a sajtó munkatársait, tartsák tiszteletben a család magánélethez való jogát és gyászát - mondta Gilmore ügynöke, Primie Carey.

Ezt is szeretjük