Tegnap este közölték a szomorú hírt: otthonában elhunyt a 74 éves énekes
Részletek
Percy Sledge egy ikonikus dalt adott a világnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. április 14-én, Lousiana-béli otthonában elhunyt Percy Sledge énekes, adta hírül az ABC News. A 74 éves sztár évek óta küzdött a májrákkal, amely végül legyőzte szervezetét.

Az 1940-ben született Percy Sledge a hatvanas évek közepén kórházi ápolóként kereste kenyerét, miközben igyekezett zenei karrierjét is építeni - hétvégente fellépett, hétköznapokon pedig dolgozott.

A munkájának köszönhetően ismerkedett meg egy zenei producerrel, akinek a segítségével végül szerződést kötött vele egy lemezkiadó.

Az első dala lett a legmeghatározóbb

Rögtön első dala, az 1966-os When a Man Loves a Woman fergeteges siker lett, rögtön a toplisták élére került, és Sledge karrierjének mérföldkövévé vált.

A Calvin Lewis és Andrew Wright által szerzett sláger keletkezéséről az énekes elmesélte, hogy éppen egy szakítás miatt bánkódott, amikor megkérte zenésztársait, játsszanak valami szomorkás dallamot, amire ő majd improvizál.  Ám a jelenlévő menedzserük rögtön javasolta, kicsit formálják össze a szavakat, hogy a dalt ki is lehessen adni.

- Első körben a  Why Did You Leave Me Baby (Miért hagytál el, baby) volt a címe, de ezt megváltoztattam arra, hogy Amikor a férfi szeret egy nőt. Csak egyszerűen megfordítottam a mondandót. [...] A menedzserünk rögtön lecsapott rá: "Ez az! Írj egy sztorit a cím mögé! Hű, micsoda dal lesz ez, mindazzal az érzelemmel, ami most benned kavarog!" Ez a dal tényleg én vagyok. De nem csak nekem köszönhető a siker - a zenészek, a producer, a háttérénekesek és az időzítés is tökéletes volt - árulta el egy interjúban.

Későbbi R&B balladái, mint a Warm and Tender Love vagy a Take Time to Know Her, illetve feldolgozásai, mint a A Whiter Shade of Pale vagy Love Me Tender szintén a közönség kedvenceivé váltak.

A hetvenes évektől körbeturnézta a világot, ikonikus dalának újabb és újabb feldolgozásai révén - Michael Bolton 1991-ben aratott sikert a When a Man Loves a Womannel - pedig időről időre a reflektorfénybe került.

Percy Sledge-et 2005-ben választották be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az énekesnek élete során tíz gyermeke született, közülük kettő szintén zenei pályára lépett.

Ezt is szeretjük