Tragédia! Elhunyt a népszerű sorozatsztár
A híres színész egyebek közt olyan közismert sorozatokban bukkant fel, mint a Magnum, a T.J. Hooker és a Petrocelli.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. szeptember 13-án, életének 83. évében Palm Springs-i otthonában elhunyt Paul Burke színész, számtalan, Magyarországon is népszerű sorozat szereplője. Az idős sztár régóta küzdött a non-Hodgkin limfómával, míg végül a betegség legyőzte szervezetét.

A Twelve O'Clock High háborús sorozat ezredeseként

Az 1926-os születésű Burke 19 évesen döntött úgy, hogy Hollywoodban próbál szerencsét.

Miután elvégezte a Pasadena Playhouse színművészeti kurzusait, felkereste a legnagyobb filmgyártókat, akik kisebb szerepeket bíztak rá. Ám a fess fiatalember hamarosan Lloyd Bacon - a Warner Bros igazgatója - kedvence lett, aki számos filmessel megismertette nevét.

„A színészet izgalmasabb, mint maga az élet”

1957-ben bízták rá élete első főszerepét a Noah's Ark című sorozatban, majd egészen 1990-ig rengeteg ismert és hazánkban kevésbé ismert szériában felbukkant - Petrocelli, Starsky és Hutch, Charlie angyalai, T.J. Hooker, Magnum, A dinasztia, Gyilkos sorok, hogy csak néhányat említsünk. Utolsó szerepeinek egyike volt egy 1990-es Columbo-epizód, a Fogas kérdés Horace Sherwinje.

A színészt kétszer jelölték Emmy-díjra, mindkétszer a Naked City-ben nyújtott alakításáért. A népszerű sorozatot 1958 és ’63 között forgatták, Burke pedig a második évadban csatlakozott a New York-i 65. körzetben dolgozó zsaruk életét bemutató féldokumentarista szériához.

Ám nem csak a tévében volt képes megmutatni tehetségét, hanem a mozivásznon is. Emlékezetes alakításai közé tartozott a Steve McQueennel és Faye Dunaway-jel készült 1968-as A Thomas Crown-ügy, melyben az ékszertolvajlással vádolt címszereplőt üldöző Eddy Melone-t alakította. A történetből egyébként 1999-ben remake is készült, Pierce Brosnannel és René Russóval a főszerepben.

Ami a magánéletét illeti, kétszer volt nős. Első feleségétől, Peggy Pryortól három gyermeke született, 1979-ben pedig elvette kolléganőjét, Lyn Peterst, aki haláláig mellette volt.

Ezt is szeretjük