10 évesen Oscart kapott a színésznő - Rekordját azóta sem tudták megdönteni
Bemutatjuk a leg-leg-legeket az Oscar-gálák történetéből.

oscar-rekordok-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén már kilencvenedik alkalommal kerül megrendezésre a filmes világ legnívósabb díjkiosztó gálája, az Oscar. Ebből az apropóból összegyűjtöttük a rendezvény leg-leg-legjeit - nézd meg a legnagyobb Oscar-rekordereket!

Filmes rekordok

A legjobb filmek közül is kiemelkedik három alkotás: az 1959-es Ben Hur, melyet 12 díjra jelöltek, a Titanic, 1997-ben, 14 jelöléssel és a 2003-as A Gyűrűk Ura - A király visszatér 11 jelöléssel. Végül mindegyikük 11 Oscar-díjat kapott, így ezt a hármat tartják az eddigi legjobb filmeknek. Az ötösök klubja címet eddig három filmnek sikerült megszereznie: az Ez történt egy éjszaka, a Száll a kakukk fészkére és A bárányok hallgatnak voltak azok, melyek megkapták a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb női- és férfi főszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is.

Női rekorderek

Katherine Hepburn a csúcstartó a díjak terén: négy Oscart kapott, mind a négyet a legjobb színésznő kategóriában az Ébredj velünk!, a Találd ki, ki jön vacsorára, Az oroszlán télen és Az aranytó című filmekért, de összesen 12-szer jelölték Oscarra.

A legfiatalabb színésznő, aki valaha Oscart kapott, Tatum O'Neal volt: tízéves korában jelölték a Papírhold című krimiben nyújtott alakításáért, és meg is kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A legidősebb pedig a nyolcvan esztendős Jessica Tandy, akit a Miss Daisy sofőrje című filmért jutalmaztak Oscar-díjjal 1989-ben.

Jelölések terén a nőknél az abszolút csúcstartó Meryl Streep, aki ugyan "csak" három szobrocskát nyert el, de összesen 21 alkalommal jelölték a legrangosabb filmes díjra.

A legtöbbször Oscar-díjat nyert női karakter I. Erzsébet királynő volt: megformálói, Cate Blanchett két Oscart nyert vele az Elizabeth és az Elizabeth: Az aranykor című filmekkel, Judi Dench-nek pedig a Szerelmes Shakespeare-ben hozta el a hőn áhított szobrocskát.

Két színésznő is volt, akit zsinórban ötször is Oscarra jelöltek: Bette Davis, aki 1938-től 1942-ig minden évben kapott jelölést, és Greer Garson, akit 1941-től 1945-ig jelöltek minden egyes évben.

Férfi rekorderek

A férfiaknál Daniel Day-Lewis vezeti a listát, aki három Oscar-díjat kapott legjobb férfi főszereplőként: A bal lábam, a Vérző olaj és a Lincoln című filmekben nyújtott alakításáért jutalmazták aranyszoborral. A második helyezett Jack Nicholson, aki két díjat kapott főszereplőként a Száll a kakukk fészkére és a Lesz ez még így se című filmekért, a Becéző szavakért pedig mellékszereplőként nyert. Rajtuk kívül Walter Brennan is három Oscart kapott: ő mindhármat mellékszereplőként.

A fiúknál a legfiatalabb oscaros kategóriában Justin Henry a csúcstartó, akit nyolcévesen jelöltek a Kramer kontra Kramer című filmért, azonban a díjat végül nem ő kapta, Jackie Cooper pedig kilencéves volt, amikor legjobb férfi főszereplőnek jelölték a Skippy miatt, azonban ő sem jutott el a szoborig.

A legidősebb Oscar-díjat kapott színész nem más, mint Christopher Plummer, aki 82 éves korában kapott díjat a Kezdők című filmért. Idén megdöntheti a saját rekordját, ugyanis ezúttal is jelölték A világ összes pénze című filmjéért - mivel idén 88 éves, ha megkapja, felülírja a korábbi győzelmét.

Idén őket jelölte az Akadémia

Íme, a 2018-as jelöltek listája, lássuk, kinek szurkolhatunk vasárnap éjjel!

Ezt is szeretjük