Sztárok, akik szétdrogozták magukat
Gyilkol a heroinista gitáros, elveszi az LSD az énekes eszét, halálra issza magát a színész. Az önpusztítás királyai!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

5. Bon Scott

Az AC/DC első énekese mindössze 34 évet élt, ám mindent megtett, hogy ezt a rövid időt kihasználja. Már 15 évesen kimaradt az iskolából, előbb javítóintézetbe zárták, majd kilenc hónapot töltött börtönben lopásért.

Mikor az ausztrál hadseregbe akart beállni, kidobták, mondván alkalmatlan bármilyen közösségbe való beilleszkedésre. Helyi bandákban kezdett játszani, sikereket aratott a Fraternity nevű együttessel, de egy motorbaleset után kómába esett. Mire magához tért, feloszlottak.

Ekkor lett az AC/DC-nek előbb a sofőrje, majd az énekese. Öt éven belül világhírűek voltak, Scott pedig mindent megtett, hogy kiélvezze a rockcsillagok előjogait: tucatjával vitte a nőket az ágyába, drogozott és vedelt megállás nélkül.

A pokolba vezető út meg is nyílt előtte: a szokás szerint katatón részeg Scottot egy autóban találták holtan, egy végigivott éjszaka után. Saját hányásába fulladt bele. Három évvel korábban egy jósnő megmondta neki, hogy 1980-ra meghal. Igaza lett.

4. Oliver Reed

Anglia egyik legnépszerűbb musical- és színpadi színésze egész életében keményfiúkat játszott, és maga is az volt: a finomkodó hírességek helyett építőmunkások társaságát kereste a kocsmákban.

Kőkeményen ivott, akkor is, mikor Hollywoodba ment, és hatalmas sikereket aratott, többek között a Cápa című filmben.

Ivászatai hírhedtek voltak: egy alkalommal két napos maratoni piálást rendezett, ezalatt 50 liter sört döntve be. Steve McQueennel egyszer szintén napokig ittak, zárásul Reed szimplán leokádta kollégáját.

Többször mattrészegen jelent meg tévéműsorokban, egy kocsmai verekedés után 63 öltéssel kellett összevarrni arcát. 1999-ben halt meg, miközben Máltán Russell Crowe-val a Gladiátort forgatta. Utolsó napja legendába illő: halála előtt 866 dollárt költött alkoholra, megivott három üveg rumot, több liter sört, lenyomott szkanderben öt tengerészt, majd szívrohamban meghalt. 61 éves volt.

3. Syd Barrett

A Pink Floyd eredeti gitáros-énekese és dalszerzője a ’60-as évek LSD-őrületének egyik tragikus áldozata. Értelmiségi szülei biztatták zenetanulásra, és hamarosan dalokat kezdett írni. Művészeti iskolás barátaival alapította meg a Pink Floydot, és hamarosan a londoni pszichedelikus közösség ünnepelt együttese lettek. A zenekar sikeres lett, Barrett viszont elveszett a beszedett mértéktelen mennyiségű drogban: főleg LSD-vel kísérletezett, ami csak ráerősített pszichológiai problémáira.

Volt, hogy csak révetegen járkált körbe a színpadon, egy alkalommal húrok nélküli gitárral jelent meg próbán, és használhatatlan volt. Társai végül kirúgták. Szólókarrierbe kezdett, de két album után teljesen szétesett. Visszavonult, pénzét felélte egy hotelben, majd hazagyalogolt, hogy anyja házának pincéjében éljen.

Régi társaival egyszer, 1975-ben találkozott: a Pink Floyd-tagok a döbbenettől sírva figyelték, hogy egykori énekesükből roncs lett: szőrét mind egy szálig leborotválta, mikor fogat mosott, egy helyben tartotta a fogkefét, és föl-alá ugrált. A ’70-es évektől kezdve nem vállalt nyilvános szereplést, békésen és tökéletes visszavonultságban kertészkedett. Cukorbetegsége következtében halt meg, 2006-ban.

2. Sid Vicious

Ha Syd Barrett magába fordult a drogoktól, Sid Vicious a világra okádta dühét és agresszióját. A Sex Pistols zenéhez fogalmatlan, ám annál botrányosabb basszusgitárosa egy drogdealer lányaként született. Meglehetősen reménytelennek ígérkező életéből a punkhullám ragadta ki: a mozgalom arca lett, a nihilizmus és az önpusztítás felkent bajnoka. Hírhedt balhéja volt, mikor eldobott egy üveget, aminek szilánkjai elvették egy lány szeme világát.

Az NME egy újságíróját biciklilánccal verte meg, majd végzetes kapcsolatba kezdett Nancy Spungennel. Sid ekkor a Sex Pistolsnak köszönhetően már világhírű volt, a heroinista barátnő azonban teljesen lezüllesztette. Többször túladagolta magát, egy kábítószeres éjszaka után vérbe fagyva találta Spungent.

Valószínűleg ő maga végzett vele, heroinmámorában. Gyilkosságért lecsukták, de aztán szabadlábon védekezhetett. Az ítéletet nem érte meg: 1979-ben végzetesen túladagolta magát, mindössze 21 évesen.

1. Keith Richards

A listaelső, minden idők legveszélyesebb rocksztárja mutatja fel a legnagyobb tettet: bármit is tett magával, túlélt mindent.
- Csak akkor betegszem meg, ha leállok a drogokkal – mondta egyszer.

Richards arca élő kábítószer-ellenes reklám, vad élete pedig a rocklegendák közé helyezi: öt alkalommal tartóztatták le drogbirtoklásért, volt, hogy gitárral vert össze egy rajongót a színpadon, egyszer állítólag teljes vérátömlesztést hajtottak végre rajta, hogy eltávolítsák az anyagot szervezetéből.

Mikor megkérdezték, hogy mi volt a legdurvább anyag, amit valaha felszippantott, bizarr választ adott: - Az apám hamvai – hangzott a replika. Mindenki elhitte.

Túlélőképességére jellemző egy ismert tréfa: eszerint a nukleáris világégés után két dolog marad életben a Földön: a csótányok és Keith Richards.

Ezt is szeretjük