Ráncosan és ősz hajjal is vérbeli macsó Omar Sharif

77 éves múlt

Az egyiptomi moziikon alaposan megöregedett az eltelt időben, ám sármja semmit sem kopott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára nem sok olyan színész létezik, aki egyiptomi származású létére képes volt sikereket elérni Hollywoodban - ám Omar Sharif egyike a ritka kivételeknek.

Feleségén kívül nem szeretett soha más nőt

A jóképű, 1932-es születésű sztár először 21 éves korában állt a kamerák elé egy hazai alkotásban. Ez volt a Sira`a Fi al-Wadi, melyet azután számos egyiptomi film követett.

A hatvanas években azonban ki szerette volna próbálni magát a tengerentúlon, így Hollywoodba ment.

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően kapta meg 1962-ben az Arábiai Lawrence egyik főszerepét Peter O'Toole mellett.

Mivel a felkért színészek - többek között Horst Buchholz és Alain Delon - egymás után mondták le a szereplés jogát, végül Ali ibn el Kharish megformálására Sharifot kérték fel, akit játékáért a következő évben a legjobb mellékszereplő kategóriában az Oscarra is jelöltek.

Úri passziók és a család

Ennek ellenére évekig az volt a sorsa, hogy olyan filmekkel, mint a Dzsingisz kán, beskatulyázták a jóvágású, olajos bőrű külföldi szerepkörébe.

Az 1965-ös Doktor Zsivágó kivételt jelentett, innentől kezdve szexi és érzékeny hősként tekintettek rá, amit tovább erősített olyan sikermozikkal, mint a Barbra Streisand főszereplésével készült Funny Girl, illetve folytatása, a Funny Lady.

A nyolcvanas-kilencvenes évek felejthető filmekkel teltek, de 2003-ban ismét dicsőségben tért vissza a szélesvászonra. A Monsieur Ibrahim és a Korán virágai címszerepének eljátszásáért megkapta a Velencei Filmfesztivál díját és a Cézár-díjat egyaránt.

- Már felhagytam a szerencsejátékokkal. Úgy döntöttem, nem engedem, hogy rabjává váljak bárminek, kivéve a munkám. Azt hiszem, túl sok szenvedélyem volt, bridzs, lovak, fogadások. Most már másfajta életre vágyom, a családommal szeretnék lenni, amire eddig nem túl gyakran volt példa - nyilatkozta 2006-ban.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A Kairóban élő színész egyébként egyszer volt házas: Faten Hamama színésznő kedvéért, akivel 1955-től 1974-ig voltak együtt, még az iszlám vallást is felvette. Közös fiuk, Tarek azóta két fiúunokával is megörvendeztette a sztárt.

Cikkünk a Gabo kiadó 501 filmsztár című kötete aktuális fejezetének felhasználásával készült.

Ezt is szeretjük