Elhunyt az Elfújta a szél Oscar-díjas színésznője - Olivia de Havilland 104 éves volt

Olivia de Havilland Hollywood fénykorának híres színésznője volt.

olivia-de-havilland-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Olivia de Havilland amerikai színésznő. Hollywood aranykorának egyik utolsó nagy túlélője 2020 júliusában ünnepelte 104. születésnapját, nevéhez pedig olyan örökzöld klasszikusok fűződnek, mint az Elfújta a szél, a Robin Hood kalandjai, a Kisiklott élet vagy Az örökösnő.

A szomorú hírt a sajtósa közölte, párizsi otthonában hunyta le örökre a szemeit.

- Tegnap éjjel a világ elveszítette a nemzetközi kincsét, én pedig egy jó barátomat és imádott ügyfelemet. Párizsban hunyt el, békében - közölte.

Olivia de Havilland élete képekben

Olivia de Havillandot hosszú élete során öt alkalommal jelölték az Oscar-díjra, 1947-ben a Kisiklott élettel, majd később, 1950-ben Az örökösnő című filmmel is sikerült elnyernie a hőn áhított aranyszobrocskát. Legutolsó filmje 1988-ban volt, A nő, aki szeretett címmel - azóta egyáltalán nem állt kamera elé. 2010-ben majdnem feltűnt a The Aspern Papers című filmadaptációban, de végül ejtették a projektet, így nem került újra filmvászonra.

Olivia da Havilland 1935-ben kapta meg első filmszerepét. Legnagyobb sikere az 1939-es Elfújta a szél című film volt, amiben ő keltette életre Melanie Hamiltont Clarke Gable és Vivien Leigh oldalán. 1956 óta Párizsban élt, ennek ellenére az a megtiszteltetés érte, hogy csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

2010-ben lovaggá ütötték hazájában, ahol ez számít a legnagyobb kitüntetésnek. A díjat Nicolas Sarkozy elnök adta át neki. 2017-ben a dáma címet is megkapta Erzsébet királynőtől a dráma területén végzett csodálatos munkájáért, sajnos azonban az egészsége akkor nem tette lehetővé, hogy személyesen is átvegye a díjat. Ez a 101. születésnapja előtt volt két héttel. Azt nyilatkozta, ez a leglenyűgözőbb ajándék, amit valaha szülinapra kapott. Ő volt a legidősebb, aki valaha megkapta ezt a díjat.

Testvére, a 2013-ban elhunyt Joan Fontaine szintén Oscar-díjas színésznő - a díj történetében ők az egyedüli testvérek, akik megkapták a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrot. Óriási rivalizálás zajlott kettejük között, ami nagyrészt az anyjuknak köszönhető, aki mindig Oliviának kedvezett. Amikor színésznő lett, Joannak megtiltotta, hogy ő is a de Havilland névvel jelentkezzen szerepekre, ugyanis ez szerinte "Olivia terepe" volt.

Joan és Olivia semmiben nem értettek egyet, a szerepektől kezdve a férjeken át, végül az anyjuk betegségét illető kezelésen sem tudtak megegyezni. Joan haláláig marták egymást, Olivia utána jött rá, mennyire elszúrták a kapcsolatukat. Csak annyi nyilatkozott, hogy ledöbbentette és lesújtotta testvére halála.

Joannal nagy riválisok voltak.
Joannal nagy riválisok voltak.
Fotó: Silver Screen Collection / Getty Images Hungary

Olivia de Havillandnak két gyermeke született, egy lánya, Giselle Galante, Pierre Galente írótól, akivel 1955-től 1979-ig voltak házasok és egy fia, Bejamin Goodrich, aki sajnos jóval előtte távozott az élők sorából: 1991-ben, 46 éves korában elhunyt a Hodgkin-limfómájának köszönhetően, amivel tinikora óta küzdött. Két héttel megelőzte édesapját, aki szinte azonnal utánament.

2011-ben a César-gálán.
2011-ben a César-gálán.
Fotó: Tony Barson / Getty Images Hungary

2017-ben sorozat készült az életéről, mely a Bette Davis-szel való kapcsolatát járta körbe. A színésznő finoman szólva sem örült a Viszály című széria elkészültének - még bíróságra is ment, jóval a 100 fölött, hogy rendeljék el a forgatás leállítását, ugyanis hitelrontásnak és hazugságnak tartotta a róla készült történetet.

A bíróság elutasította a kérelmét, és elkészült a sorozat Susan Sarandon és Jessica Lange főszereplésével. 4 Golden Globe-díjra és 18 Emmy-díjra (ebből kettőt meg is kaptak), valamint 1 BAFTÁ-ra és 1 SAG-díjra jelölték.

olivia de havilland 104
Fotó: Twitter/Mia Farrow

A legutolsó fotó pont július elején, a 104. születésnapja után készült róla, mosolyogva biciklizett. A felvételt Mia Farrow színésznő tette közzé Twitter-oldalán.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük