7 éves kislányt mentett meg halálával Natasha Richardson

Natasha Richardson tragédiája segített felhívni a figyelmet, hogy egy látszólag könnyű fejsérülés is végzetes lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrég minden tévécsatorna és újság a tragikusan elhunyt sztár, Natasha Richardson halálának körülményeit boncolgatta. Mint ismeretes, a 45 éves színésznő feje síelés közben kapott végzetes ütést. 


Bár rögtön talpra állt, később erős fejfájással szállították kórházba, ahol néhány nappal később belehalt sérülésébe.

A CNN azonban olyan esetet adott közzé, ami bizonyítja, halála mégsem volt hiábavaló. Hiszen legalább egy ember, mégpedig egy kislány életét sikerült megmentenie azzal, hogy akaratlanul, de felhívta a figyelmet az úgynevezett talk and die - azaz „beszél és meghal”, utalva a halál hirtelen bekövetkezésére - szindrómára.

Minden perc számított

Értesüléseik szerint már éppen a lefekvéshez készülődött egy Ohio állambéli kisvárosban, Mentorban a hétéves Morgan McCracken, amikor szülei a híradóból értesültek a színésznő tragédiájáról, és a hátborzongató baleset rögtön gondolkodóba ejtette őket.

Kislányuk ugyanis alig két nappal korábban baseball-játék közben szintén megsérült a halántékán. Bár rögtön kisebbfajta duzzanat keletkezett az ütés helyén, jeges borogatással néhány óra alatt lelohadt.

Emellett pedig, csakúgy, mint a híresség, meglepően jól érezte magát, még az iskolai dolgozatot is sikerült ötösre megírnia.

Connie és Donald McCracken nem hagyták annyiban a dolgot, rögtön gyermekük szobájába siettek, és megkérdezzék, hogy van. Morgan akkor kezdett rosszabbul lenni.

Szülei egy percig sem tétováztak, felöltöztették, és besiettek az egyre erősebb fájásokra panaszkodó kislányukkal a Willoughby-i ügyeletre. Ott megCT-zték, így derült ki, hogy neki is, mint Richardsonnak, epidurális hematómája van – azaz a vér kezdett felgyűlni a kemény agyburkon kívül. 

Mivel minden perc számított, helikopterrel kilenc perc alatt beszállították a Cleveland-i Rainbow gyerekkórházba, ahol azonnal megműtötték. Szerencsére az ő esete happy enddel végződött: öt nap után hazaengedték a kórházból, és azóta is jól van. Az orvosok azért elárulták a megkönnyebbült szülőknek: ha aznap éjjel hagyják elaludni a kislányt, soha többé nem ébredt volna fel.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A színésznőnek - akinek szerveit felajánlották a rászorulóknak - minden bizonnyal nemcsak Morgan köszönheti az életét, hanem mindazok, akik nem odázzák el kivizsgáltatni magukat fejsérülés esetén.

Tudtad? Ha a fejsérülés utáni tünetmentességet hirtelen fejfájás, látásromlás követi, a sérült beszéde, mozgása, gondolkodása megváltozik, tudata elhományosul, akkor haladéktalanul fel kell keresni a kórházat. Ezek a jelek ugyanis mind a talk and die szindrómára utalhatnak.
Ezt is szeretjük