Átverés a Marilyn Monroe pornókazetta-ügy
Nemrég nagy szenzációt keltett, hogy találtak egy olyan tekercset, melyen Marilyn Monroe szájával elégített ki egy ismeretlen férfit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 15 perces szalagot aztán egy anonim New York-i gyűjtő vette meg, potom másfél millió dollárért – az állítólagos üzletet pedig egy Keya Morgan nevű emléktárgy-gyűjtő bonyolította le, akivel egy neves New York-i lap interjút is készített ebből az apropóból.

Egy másik forrás viszont most állítja, az újság csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy az a bizonyos közvetítő egy, a Marilyn Monroe relikviagyűjtők körében túlontúl jól ismert, sajtóra éhes csúszómászó, aki minden alkalmat megragad arra, hogy önmagát és az általa végzett Marilyn-kutatást tömjénezze.

A férfi ráadásul nemcsak hogy nem kívánja megnevezni sem az eladót, sem a vevőt, de arra sincs semmilyen bizonyítéka, hogy az állítólagos vásár egyáltalán megtörtént.

A pornóbotrány

Hogy Marilyn életének legapróbb darabkáit is összerakva leleplezzék a csalást, többtagú, a halott sztár életét betéve ismerőkből bizottság jött létre, többek között Monroe életrajz-írójával, Ernest W. Cunningham-mel.

A pornó-ügy gyökerei egészen az ’50-es évekig nyúlnak vissza. 1952. június 16-án kellett ugyanis Monroe-nak vallomást tennie a bíróságon egy akkoriban kipattant üggyel kapcsolatban, mely szerint erotikus fotók készültek róla, féelreérthetetlen helyzetben.

Monroe azt vallotta, ezek a róla keringő pornografikus képek hamisítványok – a bíróság pedig végül el is ítélt két fiatalembert, akik a csalásért felelősek voltak.

Valószínűleg ezt a hírt dúsította tovább, majd’ 56 évvel később Morgan, aki szerint a 8mm-es szalag még 1952-ben készült az akkor még ismeretlen Monroe-ról és egy férfiról. Hogy hihetőbbé tegye a történetet, azt is hozzáfűzte, a titkos tekercs az FBI birtokában lévő másolat volt, és hogy a nevét elárulni nem kívánó üzletember másfél millió dollárt adott érte.

- Egyértelműen látszik, hogy Marilyn, még a híres anyajegye is ott van – állította Morgan, és azt is megjegyezte, a vásárló nem fogja nyilvánossá tenni a szalagot, inkább elzárja valami biztos helyre.

A bizottság szerint azonban túl sok a kérdőjel a sztoriban: ha Monroe akkor még tényleg csak egy ismeretlen sztárocska volt, mi okból készítettek másolatot, és őrizték meg a felvételt? Ha az FBI-tól került elő a másolat, tehát titkos dokumentum, miért nem kobozták el azon nyomban, amikor az üzlet megköttetett? És egyáltalán – csak mert valakinek van egy anyajegye, az már csak Monroe lehet?

A helyzetet tovább rontja, hogy Morgan egyértelműen megszállottja Monroe-nak: még 2007-ben lelkesen arról mesélt egy interjúban, milyen televíziós programot tervez, hogy előadhassa összeesküvés-elméleteit a sztár halálával kapcsolatban, és hogy milyen jó kapcsolatban áll mindhárom volt férjével, sőt, DiMaggio és Dougherty halálos ágyánál ott ült, és megtapasztalta, hogy látomásuk volt Marilynről.

Egyszóval a bizottság úgy véli, nincs semmilyen Monroe-pornó ügy. Keya Morgan szánalmas kísérletével csupán azt akarta elérni, hogy egy kicsit részesedjen ő is abból a dicsfényből, amely Marilynt életében oly sokszor körülvette.

Ezt is szeretjük