Ilyen volt, ilyen lett: Michael Douglas
Tucatnyi legendás szerep, két Oscar-díj és két feleség, a legendás színész elképesztő karriert futott be az elmúlt évtizedekben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1944. szeptember 25-én született New Brunswickben, apja a legendás hollywoodi színész, Kirk Douglas. Az ő révén az álomgyár olyan ajtajai is kitárultak, amelyek más, pályakezdő sztárok előtt feltehetően örökre zárva maradtak volna.


Michael Douglas pályafutásának ismeretében azonban kijelenthetjük, hogy a sztár bebizonyította, a családi hátszél ellenére is megdolgozott a sikerért, és a családnevén túl tehetséget is örökölt apjától.

Néhány jelentéktelen szerep után a San Fransisco utcáin című zsarusorozat hozta meg számára az áttörést, amiben Karl Malden fiatal partnerét játszotta négy éven keresztül.

Az Oscar-díjas Malden ez idő tájt lett Douglas második apja és mestere, akire a mai napi felnéz a színész. Innentől kezdve nem volt megállás, a hetvenes évek végén olyan sikeres mozikban tűnt fel, mint a Kóma vagy A Kína szindróma.

Két évtizeden keresztül a csúcson

A nyolcvanas években lett belőle igazi világsztár, miután eljátszotta két kiváló kalandvígjáték, A Smaragd románca és A Nílus gyöngye főszerepét. Az évtized második felében aztán egymás után halmozza a legendás filmeket, a Végzetes vonzerőért első BAFTA-jelölését gyűjti be.

A Tőzsdecápák férfi főszerepéért pedig megérdemelten vehette át második Oscar-díját. Azért a másodikat, mivel 1975-ben már nyert egyet a Száll a kakukk fészkére című drámáért – igaz, akkor a legjobb producer kategóriában.


Az 1989-es A rózsák háborúja után a sikersztori tovább folytatódik, köszönhetően az olyan filmeknek, mint az Elemi ösztön, az Összeomlás és a Játsz/Ma. 2000-ben pedig sokak szerint a Wonder Boys - Pokoli hétvége című zseniális szatíra főszerepéért újabb Oscart érdemelt volna, olyan példaértékű módon testesítette meg a széthullott író-tanár figuráját. A film végül csak Bob Dylannek jelentett aranyszobrot, aki a keserédes Things Have Changed című munkájáért a legjobb dal kategóriában diadalmaskodott.

Douglas ezen alakítása majdnem elhalványította az ugyanebben évben készült Traffic-ben látható színészi munkáját, amelyben egy drogkereskedelem ellen harcoló, meghasonlott politikus alakját keltette életre. Az ezredforduló óta azonban Douglas kicsit a háttérbe szorult, három évig nem is állt a kamerák elé, legutóbb pedig a Kalifornia királya című filmben láthattuk.

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

2000-ben házasodott össze a nála 25 évvel fiatalabb Catherine-Zeta Johnes-szal, aki azóta két gyermeket szült neki. Rajtuk kívül a színésznek még egy gyermeke van, akinek előző felesége, Diandra Luker adott életet, akitől több mint 20 év házasság után 2000-ben vált el.

Ezt is szeretjük