Terhesen lett öngyilkos a népszerű színésznő
36 éves volt
A szépséges filmsztár nős kollégájától esett teherbe, ám mivel a férfi nem volt hajlandó válni, véget vetett életének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen csábító is híresnek lenni, sokan nem tudnak mit kezdeni az ismertséggel, és azzal, hogy sosem tudják, az emberek milyen szándékkal közelednek feléjük. Ezért aztán különösen a sztárok körében nem ritka a depresszió, a bipoláris zavar, mely betegségek olykor tragédiákhoz is vezetnek. Mint történt az az egykor népszerű mexikói színésznő, Lupe Velez esetében, aki 1944. december 13-án vetett véget életének.

Az 1908-as születésű, hetyke, szilaj és érzéki filmsztár és hírhedt partikirálynő némafilmek apró szerepeivel kezdte, mielőtt kiválasztották a The Gauchóhoz. A sikert az 1932-es Kongo drámai karaktere hozta el számára, mely után több melodrámában formált meg szenvedélyes és egzotikus alakokat.

Tehetséges színésznő volt

Az egy évvel későbbi Hot Pepper vígjáték feltárta addig kiaknázatlan komikusi tehetségét is, és lökést adott pályája későbbi szakaszának, amely Stan és Pantól a rendkívül mulatságos Mexican Spitfire című sorozatig vezetett. Miután Hollywoodban leáldozott csillaga, egy utolsó drámai szerep - Emile Zola Nanája - kedvéért még visszatért hazájába, Mexikóba, de eközben már komoly anyagi és személyes problémák gyötörték.

Velez nemegyszer került a magazinok címlapjára kapcsolatai miatt: mielőtt férjhez ment az örök Tarzanhoz, Johnny Weissmüllerhez, Gary Cooper volt a szeretője. A házasság 1933-tól 1938-ig tartott, ám még a válás előtt viszonyt kezdett Arturo de Córdova mexikói színésszel. Mellettük olyan sztárok fordudtak meg ágyában, mint Charlie Chaplin vagy Errol Flynn.

Magányosan halt meg

A negyvenes években Harald Maresch színészhez fűzte intim kapcsolat - bár a férfitól teherbe esett, az nem akarta érte elhagyni családját. A lelki problémáktól gyötört színésznő pedig csak egy kiutat látott, miután az abortuszra nem volt hajlandó: december 13-án, este bevett egy doboz altatót, és sosem ébredt fel többé. Holttestére titkára talált rá másnap reggel. Szeretőjének búcsúlevelet is hagyott, melyben azt írta, inkább öli meg magát és a babát, mint hogy szégyenben kelljen élnie a kicsivel.

Andy Warhol 1965-ös Lupe című underground mozija a színésznő tragédiáját dolgozza fel, különös figyelemmel a tragikus napra. A film hírhedt jelenetében azonban a sztárra nem az ágyban találtak rá, hanem a vécékagylóra dőlve, ahol talán ki akarta adni magából a bevett pirulákat, de már késő volt. Mások ennél még tovább mentek, azt állítván, halálát valójában fulladás okozta - szerintük a gyógyszertől kábultan végül a vécé vízébe bukott a feje.

Az egykori titkár azonban mindvégig kitartott amellett, hogy Velez az ágyban hevert, mintha csak aludna. A 36 éves Lupe Velezt Mexikóváros temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Cikkünk a Gabo kiadó 501 filmsztár című kötete aktuális fejezetének felhasználásával készült.

Ezt is szeretjük