Még írt a rajongóinak vasárnap! Pár órával később már halott volt az énekes
Részletek!
71 éves korában elhunyt Lou Reed énekes-zeneszerző.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hetvenegy éves korában elhunyt Lou Reed, a Velvet Underground alapítója, zenész és szövegíró, nemzedéki ikon. Cseh Tamástól a Hobo Blues Bandig a magyar zenészekre is nagy hatással volt.

Az amerikai rock zene meghatározó alakja vasárnap reggel még írt néhány sort 42 ezres rajongótáborának a Twitterre és Facebookra, majd meghalt.

Nem tudni, mibe halt bele

Lou Reed halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az közismert, hogy a zenész idén májusban májátültetésen esett át, majd júliusban kiszáradás miatt került kórházba. Az átültetés után Reed remekül érezte magát, vagy ahogy ő fogalmazott „nagyobbnak és erősebbnek”, mint valaha. Önmagát pedig a modern orvostudomány diadalaként említette.

Lou Reed saját Facebook-oldalán egy kép jelzi, hogy a legendás énekes eltávozott. Egy ajtó látszik rajta, azon pedig egy poszter az énekesről. "The Door" - hangzik a kommentár, alatta pedig az oldal közel egymillió követőjének gyásza olvasható.

A rocklegenda New Yorkban született 1942. március 2-án egy könyvelő és egy volt szépségkirálynő gyermekeként. Az egyetemen filozófiát és irodalmat tanult, önálló rádióműsora is volt - ez azonban nem örvendett különösebb hallgatottságnak, mert kedvencei messze álltak a közízléstől. Még az egyetemen megalapította első együttesét, írással foglalkozott, novellái jelentek meg.

1964-ben egy lemezkiadónál lett dalszerző. Munkája hozta össze a klasszikus zenei képzettségű John Cale-lel, együtt hangszerelték meg a Heroin című dalt. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Sterling Morrison gitáros, majd Maureen Tucker dobos.

Az egyik legsikeresebb zenész lett

A Velvet Underground névre keresztelt formáció 1966-ban, Andy Warhol bábáskodásával jött létre, aki első fellépésüket a legnevesebb amerikai pszichiáterek konferenciájára szervezte meg, és ő tervezte első lemezük híres banános borítóját is 1967-ben.

Ezen az albumon a német modell-színésznő, Nico énekelt, a Reed által írt szövegek nyíltan tárgyalták a rock and roll életérzés olyan, akkoriban tabunak számító témáit, mint a szexualitás, a drogkultúra, az élet árnyékos oldala. A szakmai és személyes viták gyorsan szétrobbantották az együttest, előbb Cale, majd 1970-ben Reed is távozott.

A szüleivel élt, gépíróként dolgozott, majd az RCA Records megkereste, hogy szólókarrierbe kezdjen. Első önálló albumát 1972-ben adta ki, nagyrészt újraírt Velvet Underground anyagokkal. Ugyanebben az évben Transformer címmel kiadott is megjelent albuma, a Walk on the Wild Side című pedig betört a mainstreambe, és jó eladásokat produkált. Ekkor született a klasszikus Perfect Day is.

1974-ben a Sally Can’t Dance-szal már a top 10-es listáig jutott, bár azt nyilatkozta róla, hogy minél rosszabb, amit csinál, annál többet ad el belőle. Lou Reed fő témái egyébként a halál és a kiégett nagyvárosi világról, jellegzetes monotonabb előadásmódja pedig haláláig nem változott, soha nem lehetett azzal vádolni, hogy művészi igényeiből bármit lejjebb adott volna bármiféle piaci siker érdekében.

- Mindig arról írtam, ami körülöttem volt. És merre jártam, hol voltam? A XX. század legnagyobb művészei mellett. Igaz, akkor ezt még nem tudtam - mesélte Reed.

Reed a jelenlegi zeneiparról és annak úgynevezett sztárjairól azt mondta, nem inspirálja semmire sem. Meglepő módon azonban egy valakit kiemelt a tömegből. Ő pedig nem más, mint Kanye West.

- Az egyetlen ember, aki tényleg csinál valamit, az Kanye. Ez a fickó komolyan veszi, hogy megpróbál valamit tenni. Az új albuma pedig hihetetlen - mondta Reed.

Ezt is szeretjük