Felesége megrendülve jelentette be: tegnap reggel otthonában elhunyt Leonard Nimoy
Leonard Nimoy a Star Trek Spockjaként volt ismert.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hét elején adtunk hírt arról, hogy a Star Trek sorozat Spockját, Leonard Nimoy-t kórházba kellett vinni, mert krónikus tüdőbetegsége rosszabbodott. Sajnos a 83 éves színészen a kórházban sem tudtak segíteni, február 27-én, péntek délelőtt Los Angeles-i otthonában elhunyt, közölte megrendülve a felesége, párja már a betegség végstádiumában volt.

Kirk kapitány, azaz William Shatner és Spock

Leonard Nimoy 2014. januárjában jelentette be a Twitteren, hogy krónikus tüdőbetegségben - COPD - szenved, amely halálos betegség, légzési nehézségekkel és folytonos köhögőrohamokkal jár.

- 30 éve letettem a cigit. Hamarabb kellett volna. Most COPD-m van. Nagyapátok azt mondja, hagyjátok abba a dohányzást most!! - üzente a Twitteren.

Amióta tudta, hogy beteg, minden kedvelőjét - több mint egymillióan követik a közösségi oldalon - arról győzködte, hogy nem éri meg dohányozni, és nagyon bánja, hogy annak idején elkezdte. "Ne dohányozzatok. Én megtettem. Bárcsak ne tettem volna!", írta például 2015. január 11-én.

Utoljára hétfőn posztolt

A súlyos beteg sztár hétfőn posztolt utoljára, ezzel a költői üzenettel búcsúzott virtuális unokáitól.

- Az élet olyan, mint egy virágoskert. Lehetnek tökéletes pillanatok, de ezek elillannak, ha csak meg nem őrizzük őket az emlékeinkben. Hosszú és eredményes életet! - írta.

A "Hosszú és eredményes életet!, angolul Long live and prosper - innen a posztjaiban gyakran használt LLAP rövidítés - Spock is használta a Star Trekben, de ezt Nimoy adta hozzá a karakterhez. Spockot egyébként először 1966 és 1969 között formálta meg az eredeti sorozatban, illetve a mozifilmváltozatokban is eljátszotta.

Leonard Nimoy rendezőként és színészként is eredményes karriert tudhatott a háta mögött, sőt, zenélt és fényképezett is, ám a világ kétségtelenül Spock révén emlékszik rá, Emmyre négyszer jelölték, ebből háromszor Spock révén.

Nagyon sokan szerették, még a NASA is búcsúztatja

Bár a félig emberi, félig vulkáni származású karakter rengeteg rajongó kedvence volt a sci-fiben, a színész ambivalensen állt hozzá a legismertebb szerepéhez: két életrajzi kötetének címe is erre utal, az első 1975-ben jelent meg Nem vagyok Spock címmel, a második viszont 1995-ben Spock vagyok címmel.

A sorozatban az Enterprise űrhajó kapitányát alakító William Shatner legjobb barátja, de a valóságban nem nagyon jöttek ki. Csak később barátkoztak össze, annak kapcsán, hogy mindkettejüket zavarta, hogy a filmbéli karakterükkel azonosítják őket. Sulu megformálójával, George Takeivel viszont jó barátságot ápolt, az idős színész az elsők között fejezte ki részvétét.

- Azt a szót, hogy rendkívüli, túl gyakran használja az ember, de azt hiszem ez a legmegfelelőbb szó Leonardra. Különleges tehetség volt, ugyanakkor egy nagyon szerény ember is - mondta barátjáról az MSNBC csatorna megkeresésére.

- Úgy szerettem, mint a testvéremet. Hiányozni fog a humora, a tehetsége és az a képessége, ahogy a szeretetet át tudta adni - írta William Shatner a Twitteren.

A rengeteg emlékező üzenet között ott volt a NASA is, akik közül, a Facebook-üzenetük szerint "sokakat inspirált a Star Trek sorozat".

Leonard Nimoy utoljára a 2013-as, új Star Trek filmben alakította az idős Spockot, rendezőként pedig olyan ismert filmjei voltak, mint a Három férfi és egy bébi, a Két szülő közt és a Bankrabló a feleségem.

A színész kétszer nősült, második felesége volt Susay Bay színésznő, akivel 1989-ben házasodtak össze. Első feleségétől született két gyermeke, egy fiú és egy lány, akik azóta unokákkal is megajándékozták.

Sztárok, akiket elvesztettünk

Nézd meg, kiktől búcsúztunk tavaly! Kattints a nagy képre a galériáért!

Ezt is szeretjük