Elhunyt Kristóf Tibor, a legismertebb szinkronhang
Kristóf Tibor hosszú betegség után távozott, film- és színházi szerepei mellett szinkronhangként is ismertük.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. szeptember 2-án, hosszan tartó rákbetegség után, 67 éves korában elhunyt Kristóf Tibor színművész.

Kristóf Tibor (1942-2009)

Kristóf Tibor 1942. március 20-án született Miskolcon. 1967-ben szerezte meg jogi diplomáját. Kiemelkedő munkássága során egyaránt szerepelt színpadi darabokban, a magyar filmművészet remekműveiben, arról nem is beszélve, hogy Magyarország egyik legismertebb szinkronszínészét is tisztelhettük a személyében.

Ez utóbbi tevékenysége kapcsán humorral idézte fel emlékeit 2005-ben: „Az volt a meggyőződésem, hogy az olasz színészek beszélnek a leggyorsabban, egészen addig, amíg szembe nem kerültem Viszockijjal, a híres orosz színésszel.”

A legnagyobb sztárok magyar hangja volt

Több mint négy évtizedes pályafutása során közel félezer szinkronmunka fűződött a nevéhez. A legtöbbször Hollywood két nagy öregjének, Sean Connery-nek és Morgan Freemannek volt a magyarhangja, de például Gene Hackmant is többször szinkronizálta.

Kristóf tekintélyes szinkronéletművet tud a háta mögött: a filmtörténet olyan alakjainak kölcsönözte a hangját, mint Gregory Peck, Marcello Mastroianni, Sean Connery, Laurence Olivier; az ő hangján szólal meg Darth Vader is.”

Először az Onedin-családban kapott komoly szinkronszerepet - a feltörekvő hajóskapitányt, James Onedint, azaz Peter Gilmore-t szinkronizálta. A hetvenes évek több kiemelkedő magyar filmjében is szerepet vállalt, őt láthattuk például a Nápolyt látni és..., a Hajdúk, a Kenyér és cigaretta, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Kilenc hónap, a Kísértés és A közös bűn című alkotásokban.

Munkatársai szerettek vele dolgozni, nem csak profizmusa, hanem életöröme és humora miatt is: „Rengeteg anekdotája van a régi időkről, hátborzongatóan képes utánozni Latinovits vagy Páger hangját.

Mindemellett rendszeresen szerepet vállalt különféle tévéfilmekben, de színházi alakításai révén is kivívta a szakma tiszteletét. Játszott a 25. Színházban, a Szegedi Nemzeti, az egri Gárdonyi Géza, a szolnoki Szigligeti Színházban, a Mikroszkóp Színpadon és az Arany János Színházban. Elsősorban karakterszerepeket alakított, feltűnt például Knott: Várj, míg sötét lesz, Brecht–Weill: Koldusopera és Örkény István: Sötét galamb című darabjában.

Az elmúlt évtizedek során számos hollywoodi szuperprodukció szereplőjének is ő kölcsönözte a hangját - olyan népszerű filmekben hallhattuk, mint a Csillagok háborúja eredeti szinkronja, A bárányok hallgatnak, A bakancslista, a Kutyaszorítóban vagy Az oroszlánkirály.

Munkáját mindig komolyan vette, nem véletlenül állították róla, hogy „talán ő az egyetlen szinkronszínész, aki mindig előre hazaviszi a forgatókönyvet, hogy bejelölje a saját szövegét: mint mondja, a bal szemére »tompalátó«. Egyébként szinte bármit elvállal, a legkisebb szerepeket is, de latin-amerikai sorozatokat soha.”

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kristóf Tibor halála mélyen megrendítette Magyarország kulturális életét, gyászolja az egész színházi, filmes és televíziós szakma.
 

A dőlt betűvel szedett részletek forrása: Magyar Narancs.
Ezt is szeretjük