Mi lett a kilencvenes évek bájos gyereksztárjaival?
A fél világ imádta őket egykor huncutságukért és tehetségükért. De vajon mi történt azóta az ünnepelt színészpalántákkal?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár logikusnak tűnne, hogy a sikeres gyermekszereplőkből még sikeresebb felnőtt színészek válnak, ez a valóságban koránt sincs így. Hollywood számtalan szomorú példát szolgáltat arra, milyen mélyre tudnak süllyedni a fiatalon felkapott, majd kíméletlenül ejtett sztárok.

Macaulay Culkin a Reszkessetek, betörők! egyik jelenetében

Elég csak Macaulay Culkint említeni, aki az 1990-es Reszkessetek, betörők! csuda édes kiskölykéből megcsömörlött, elvonót és börtönt is megjárt felnőtt lett. Persze nem mindenkit vág fejbe a hírnév, van, aki jól tud kufárkodni a szerencsével.

Közéjük tartozik Christina Ricci is, aki az Addams család tagjaként bizonyított először, és azóta is a keresett színésznők közé tartozik.

Dennis, a komisz – Mason Gamble

Bár ugyanolyan bájos rosszcsontot személyesített meg, mint Culkin, Mason Gamble-nek sikerült józanul és különösebb kilengések nélkül elérni a felnőttkort. Az 1986-os születésű szöszi srác - édesapja példáját követve - korán elhatározta, hogy színészként szeretné keresni a kenyerét.

Kapóra jött neki, amikor mindössze hétévesen ráosztott egy aprócska szerepet az Idétlen időkig rendezője, Harold Ramis. Bár jelenetét végül kivágták a kész anyagból, talán éppen ez a tapasztalat kellett neki, hogy magabiztosságot nyerjen. Három hónappal később ugyanis eljutott a Dennis, a komisz címszereplő-válogatásának legutolsó rostájáig.

Végül meg is kapta a szerepet, amire állítólag vagy húszezer jelentkező közül választották ki. Az 1993-as mozifilm aztán neki és Walter Matthaunak köszönhetően rendkívül kedvelt lett világszerte. Ennek ellenére a mozit követően többnyire mellékszerepekben bukkant fel. A Drágám, add az életedet és a Szomszédot még gyermekszereplőként jegyzi, ám az Anya csengője című drámában már felnőtt kora első alakítását nyújtotta.


A diszlexiás fiatalember megformálásáért elnyerte az Ifjú Művészek Díját is.
Mostanában a 22 éves sztár többnyire a színpadon bizonyít, amikor éppen nem a Los Angeles-i Egyetem, az UCLA előadásain csücsül. Ám a tévénézőket sem hagyja cserben: az utóbbi időben látható volt például a Dee Dee Rutherford című vígjátékban, de a figyelmesek a Miami helyszínelők egyik epizódjában is találkozhattak vele.

Terminátor 2 – Edward Furlong

A képeket elnézve könnyen megállapítható, hogy a sztár - fiatal kora ellenére - megjárta már a züllés poklát. Az 1977-es születésű fiatalember tulajdonképpen sosem akart színész lenni, ám amikor a Terminátor 2 szereplőválogatója belebotlott egy klubban, addig győzködte, míg végül kötélnek állt.

Az Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton és Edward Furlong főszereplésével készült sci-fi végül az évtized egyik legnagyobb durranása lett, és ez természetesen az ifjú tehetség karrierjét is elindította. Olyan filmekkel, mint A kedvencek temetője 2, A gyanú árnyékában vagy az Amerikai história X, sorra képes volt bebizonyítani, hogy nem csak egyfilmes sztár.

Mindemellett azonban a siker árnyékos oldalát is megismerte, a gyakorlatban is kipróbálva a szex, drog és rock&roll érzést. Az ezredforduló után egyre-másra érkeztek a hírek részeges tivornyáiról, állítólag egy alkalommal túladagolással kellett kezelni a kórházban. Ráadásul a hatóságokkal is meggyűlt a baja, több ízben is letartóztatták, mert jogosítvány nélkül, bódult állapotban ült volánhoz.


A rehabot többször megjárt sztárnak a nőkkel sem volt sokáig szerencséje: még a Terminátor forgatásán összejött egy nálánál idősebb nővel, aki nem csak a szeretője, de a menedzsere is lett. A nagy szerelemnek keserű vége lett, Jacqueline Domac szerződésszegésért beperelte egykori kedvesét. Hosszabb-rövidebb viszonyok után 2006-ban sikerült megállapodnia, miután ismét egy filmje, a Jimmy and Judy munkálatai közben habarodott bele kolléganőjébe.

Rachael Bellával 2006 áprilisában fogadtak örök hűséget egymásnak, közös gyermekük pedig öt hónappal később, szeptemberben jött világra. A ma már 31 éves színész azóta is forgat, ám filmjeit a nagyközönség nem igazán ismeri. Ami a televíziózást illeti, 2006-ban a New York-i helyszínelők című sorozatban bukkant fel két epizód erejéig.

Hatodik érzék – Haley Joel Osment

A nyuszifogú, 1988-as kis Hayley viszont nagyon is színész akart lenni – vagy legalábbis, a szülei mindenképpen ezt szerették volna. Így aztán már négyévesen ismert volt arca a szereplőválogatásokon. Nem csoda hát, ha annak idején a Forrest Gumpba bekerülhetett, mint a Tom Hanks alakította főszereplő fiacskája. A nevét azonban kétségtelenül sokan akkor jegyezték meg, amikor halottlátásával az őrületbe kergette Bruce Willis-t.

Az 1999-es Hatodik érzékben túlzás nélkül állítható, hogy méltó társa volt az akcióhősből pszichiáterré lett színésznek, nem csoda, ha jelölték az Oscarra is, mint legjobb mellékszereplő. Két évvel később pedig a Steven Spielberg rendezte sci-fi, az A.I. – Mesterséges intelligencia kisfiú-robotjának szerepében zárhatták rengetegen szívükbe a tehetséges fiút.


Ahogy azonban közeledett a felnőtté válás ideje, úgy ritkultak a jó szerepek – és úgy szaporodtak a botrányok. Két éve alkoholos befolyásoltság alatt balesetet okozott, és mivel füvet is találtak nála, végül három év felfüggesztettre ítélték.

A videojátékok és rajzfilmek szinkronizálására ráunva mostanában végre ismét színészi szerepkörben látható az immáron húszéves sztár. 2008 novemberében debütált ugyanis a Broadway színpadán az American Buffalo című darabban.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük