Mi lett a kilencvenes évek bájos gyereksztárjaival?

A fél világ imádta őket egykor huncutságukért és tehetségükért. De vajon mi történt azóta az ünnepelt színészpalántákkal?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár logikusnak tűnne, hogy a sikeres gyermekszereplőkből még sikeresebb felnőtt színészek válnak, ez a valóságban koránt sincs így. Hollywood számtalan szomorú példát szolgáltat arra, milyen mélyre tudnak süllyedni a fiatalon felkapott, majd kíméletlenül ejtett sztárok.

Macaulay Culkin a Reszkessetek, betörők! egyik jelenetében

Elég csak Macaulay Culkint említeni, aki az 1990-es Reszkessetek, betörők! csuda édes kiskölykéből megcsömörlött, elvonót és börtönt is megjárt felnőtt lett. Persze nem mindenkit vág fejbe a hírnév, van, aki jól tud kufárkodni a szerencsével.

Közéjük tartozik Christina Ricci is, aki az Addams család tagjaként bizonyított először, és azóta is a keresett színésznők közé tartozik.

Dennis, a komisz – Mason Gamble

Bár ugyanolyan bájos rosszcsontot személyesített meg, mint Culkin, Mason Gamble-nek sikerült józanul és különösebb kilengések nélkül elérni a felnőttkort. Az 1986-os születésű szöszi srác - édesapja példáját követve - korán elhatározta, hogy színészként szeretné keresni a kenyerét.

Kapóra jött neki, amikor mindössze hétévesen ráosztott egy aprócska szerepet az Idétlen időkig rendezője, Harold Ramis. Bár jelenetét végül kivágták a kész anyagból, talán éppen ez a tapasztalat kellett neki, hogy magabiztosságot nyerjen. Három hónappal később ugyanis eljutott a Dennis, a komisz címszereplő-válogatásának legutolsó rostájáig.

Végül meg is kapta a szerepet, amire állítólag vagy húszezer jelentkező közül választották ki. Az 1993-as mozifilm aztán neki és Walter Matthaunak köszönhetően rendkívül kedvelt lett világszerte. Ennek ellenére a mozit követően többnyire mellékszerepekben bukkant fel. A Drágám, add az életedet és a Szomszédot még gyermekszereplőként jegyzi, ám az Anya csengője című drámában már felnőtt kora első alakítását nyújtotta.


A diszlexiás fiatalember megformálásáért elnyerte az Ifjú Művészek Díját is.
Mostanában a 22 éves sztár többnyire a színpadon bizonyít, amikor éppen nem a Los Angeles-i Egyetem, az UCLA előadásain csücsül. Ám a tévénézőket sem hagyja cserben: az utóbbi időben látható volt például a Dee Dee Rutherford című vígjátékban, de a figyelmesek a Miami helyszínelők egyik epizódjában is találkozhattak vele.

Terminátor 2 – Edward Furlong

A képeket elnézve könnyen megállapítható, hogy a sztár - fiatal kora ellenére - megjárta már a züllés poklát. Az 1977-es születésű fiatalember tulajdonképpen sosem akart színész lenni, ám amikor a Terminátor 2 szereplőválogatója belebotlott egy klubban, addig győzködte, míg végül kötélnek állt.

Az Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton és Edward Furlong főszereplésével készült sci-fi végül az évtized egyik legnagyobb durranása lett, és ez természetesen az ifjú tehetség karrierjét is elindította. Olyan filmekkel, mint A kedvencek temetője 2, A gyanú árnyékában vagy az Amerikai história X, sorra képes volt bebizonyítani, hogy nem csak egyfilmes sztár.

Mindemellett azonban a siker árnyékos oldalát is megismerte, a gyakorlatban is kipróbálva a szex, drog és rock&roll érzést. Az ezredforduló után egyre-másra érkeztek a hírek részeges tivornyáiról, állítólag egy alkalommal túladagolással kellett kezelni a kórházban. Ráadásul a hatóságokkal is meggyűlt a baja, több ízben is letartóztatták, mert jogosítvány nélkül, bódult állapotban ült volánhoz.


A rehabot többször megjárt sztárnak a nőkkel sem volt sokáig szerencséje: még a Terminátor forgatásán összejött egy nálánál idősebb nővel, aki nem csak a szeretője, de a menedzsere is lett. A nagy szerelemnek keserű vége lett, Jacqueline Domac szerződésszegésért beperelte egykori kedvesét. Hosszabb-rövidebb viszonyok után 2006-ban sikerült megállapodnia, miután ismét egy filmje, a Jimmy and Judy munkálatai közben habarodott bele kolléganőjébe.

Rachael Bellával 2006 áprilisában fogadtak örök hűséget egymásnak, közös gyermekük pedig öt hónappal később, szeptemberben jött világra. A ma már 31 éves színész azóta is forgat, ám filmjeit a nagyközönség nem igazán ismeri. Ami a televíziózást illeti, 2006-ban a New York-i helyszínelők című sorozatban bukkant fel két epizód erejéig.

Hatodik érzék – Haley Joel Osment

A nyuszifogú, 1988-as kis Hayley viszont nagyon is színész akart lenni – vagy legalábbis, a szülei mindenképpen ezt szerették volna. Így aztán már négyévesen ismert volt arca a szereplőválogatásokon. Nem csoda hát, ha annak idején a Forrest Gumpba bekerülhetett, mint a Tom Hanks alakította főszereplő fiacskája. A nevét azonban kétségtelenül sokan akkor jegyezték meg, amikor halottlátásával az őrületbe kergette Bruce Willis-t.

Az 1999-es Hatodik érzékben túlzás nélkül állítható, hogy méltó társa volt az akcióhősből pszichiáterré lett színésznek, nem csoda, ha jelölték az Oscarra is, mint legjobb mellékszereplő. Két évvel később pedig a Steven Spielberg rendezte sci-fi, az A.I. – Mesterséges intelligencia kisfiú-robotjának szerepében zárhatták rengetegen szívükbe a tehetséges fiút.


Ahogy azonban közeledett a felnőtté válás ideje, úgy ritkultak a jó szerepek – és úgy szaporodtak a botrányok. Két éve alkoholos befolyásoltság alatt balesetet okozott, és mivel füvet is találtak nála, végül három év felfüggesztettre ítélték.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A videojátékok és rajzfilmek szinkronizálására ráunva mostanában végre ismét színészi szerepkörben látható az immáron húszéves sztár. 2008 novemberében debütált ugyanis a Broadway színpadán az American Buffalo című darabban.

OLVASD EL EZT IS!

  • arnold schwarzenegger
  • terminátor

Így néznek ki most a Terminátor 1-2 sztárjai

Ezt is szeretjük