Kiderült! Mégsem rákos Kenneth Cope
6 évig úgy tudta, haldoklik
Kenneth Cope-ot háziorvosa elfelejtette értesíteni arról, hogy tévesen diagnosztizálták.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az ember hajlamos abban a hitben ringatni magát, az orvosok tévedhetetlenek, időről időre bebizonyosodik, hogy még a legjobb szándék mellett is elkövetnek baklövéseket.

Igazi baj akkor van, ha ezt elhallgatják, mint ahogy történt ez Kenneth Cope színésszel. A brit Coronation Street 78 éves sztárját ugyanis 2000-ben tüdőrákkal diagnosztizálták, és egészen három évvel ezelőttig úgy tudta, haldoklik.

A malőr akkor derült ki, amikor 2006-ban felkereste körzeti orvosát Southportban, hogy elkérje a leleteit.

Tüdőrák helyett COPD

A hivatalos papírok között pedig rálelt egy 2003-as keltezésű levélre, amit még az anno őt megvizsgáló szakorvos címzett a rendelőnek.

Ebben feketén-fehéren az áll, hogy nem találtak rákos sejteket a színész szervezetében. Csakhogy a háziorvos valahogy elfelejtette ezt közölni betegével.

Érthető módon Cope rögtön kérdőre vonta az azóta nyugdíjba vonult dr. John Searsont.

Az orvos azonban - ahelyett, hogy legalább elnézést kért volna - távozásra szólította fel, és azt tanácsolta neki, hogy válasszon egy másik háziorvost, mivel ő a továbbiakban nem szándékozik vele foglalkozni.

A színészt - aki egyébként úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegségben, röviden COPD-ben szenved - teljesen felháborította ez a viselkedés. Ezért hivatalos bocsánatkérésért folyamodott a rendelő alkalmazottaihoz - mire azok levették a kezeltek listájáról.

- Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy mégsem vagyok rákos. Aztán hamarosan teljesen elkeseredtem amiatt, hogy az orvosok megengedhetnek maguknak egy ekkora baklövést, ráadásul még csak fel sem vállalják. Ám elhatároztam, hogy nem hagyom annyiban, amíg tisztességesen elnézést nem kérnek tőlem. Azt akarom, hogy szűnjön meg végre az orvosi hibák eltussolása, ami megrohasztja a csodálatosan kitalált brit betegellátási rendszert - mondta.


Kenneth Cope a hatvanas években tett szert népszerűségre a Randall and Hopkirk tévésorozattal. A Coronation Streetben 1961 óta bukkant fel Jed Stone szerepében, de a magyar nézők leginkább a Folytassa...-filmek révén ismerhetnek rá, melyekben többször is játszott.
Ezt is szeretjük