A rákkal küzdő Károly király erről az ételről mondott le: orvosai tanácsolták neki
Károly királynak a betegsége miatt kellett meghoznia ezt az áldozatot.

Károly király idén januárban tudta meg, hogy rákos, a palota viszont csak februárban jelentette be a hírt. Az uralkodónál azonnal megkezdték a kemoterápiás kezeléseket, mint kiderült, a gyilkos kór legyőzése érdekében még az étkezésében is történtek változások.
Károly király új diétára tért át a rákja miatt
Többen arról számoltak be, hogy a királynak még az étrendjét is megváltoztatták a gyógyulása érdekében, írta meg a Daily Mail. Orvosai tanácsára a vörös húst avokádóra cserélte le. Bár az uralkodó korábban is előnyben részesítette a könnyű és egészséges falatokat a nehéz ételek helyett, ám a betegsége miatt még komolyabban veszi az étkezését.

Kamilla királyné fia, Tom Parker Bowles elmondta, hogy mostohaapja jelenleg kerüli a vörös húst.
– Nem vagyok táplálkozási szakértő, de tudom, hogy az ételek hozzájárulhatnak a szervezet gyógyulásához. Egyszerűen tudja a testünk, amikor a jó dolgokat visszük be a szervezetünkbe – magyarázta.
Jennie Bond, a BBC korábbi királyi tudósítója hozzátette, nem hiszi, hogy Károly számára ez egy hatalmas áldozat volt.
– Mindig is nagyon tudatosan ügyelt az étrendjére, nagyon ritkán ebédel. Sok éven át pedig tudatosan kerülte a húst és a halat hetente kétszer – fogalmazta a szakértő.
Sőt, a király sokkal kevesebb tejterméket fogyaszt, ezt viszont környezettudatosságból teszi.
Nagyszabású, alapos kutatások összefüggésbe hozták a vörös húsban gazdag étrendet a rákos megbetegedésekkel, különösen az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedésekkel, mint például a vastagbél- vagy a gyomorrákkal.
A feldolgozott vörös húsok, például a sonka és a szalonna különösen károsnak bizonyultak a pácolás során hozzáadott tartósítószerek miatt, amelyek rákkeltő vegyületek felszabadulását idézhetik elő a bélben. A szakértők szerint azonban továbbra sem világos, hogy ez pontosan hogyan történik, és hogy mekkora a megnövekedett rákkockázat mértéke.
Az egyik lehetséges ok, amiért a vörös hús rákot okozhat, az a hem nevű vegyület miatt van. A hem egy vastartalmú vegyület, amely természetes módon megtalálható a vörös húsban, de amikor megemésztjük, rákkeltő N-nitrozo vegyületekké bomolhat, hivatkozott a Cancer Research UK kutatására a brit lap.
Károly és Kamilla eltitkolt fiának állítja magát ez a férfi: fotókkal próbálja bizonyítani igazát
Simon Charles Dorante-Day szerint Károly és Kamilla egyértelműen az ő biológiai szülei.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Cover- és ajánlóképek: Getty Images