A rákkal küzdő Károly király erről az ételről mondott le: orvosai tanácsolták neki

Károly királynak a betegsége miatt kellett meghoznia ezt az áldozatot.

Károly király diétája a rák miatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Károly király idén januárban tudta meg, hogy rákos, a palota viszont csak februárban jelentette be a hírt. Az uralkodónál azonnal megkezdték a kemoterápiás kezeléseket, mint kiderült, a gyilkos kór legyőzése érdekében még az étkezésében is történtek változások.

Károly király új diétára tért át a rákja miatt

Többen arról számoltak be, hogy a királynak még az étrendjét is megváltoztatták a gyógyulása érdekében, írta meg a Daily Mail. Orvosai tanácsára a vörös húst avokádóra cserélte le. Bár az uralkodó korábban is előnyben részesítette a könnyű és egészséges falatokat a nehéz ételek helyett, ám a betegsége miatt még komolyabban veszi az étkezését.

GettyImages-174970149 (1)
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

Kamilla királyné fia, Tom Parker Bowles elmondta, hogy mostohaapja jelenleg kerüli a vörös húst.

 Nem vagyok táplálkozási szakértő, de tudom, hogy az ételek hozzájárulhatnak a szervezet gyógyulásához. Egyszerűen tudja a testünk, amikor a jó dolgokat visszük be a szervezetünkbe  magyarázta.

Jennie Bond, a BBC korábbi királyi tudósítója hozzátette, nem hiszi, hogy Károly számára ez egy hatalmas áldozat volt. 

 Mindig is nagyon tudatosan ügyelt az étrendjére, nagyon ritkán ebédel. Sok éven át pedig tudatosan kerülte a húst és a halat hetente kétszer  fogalmazta a szakértő.

Sőt, a király sokkal kevesebb tejterméket fogyaszt, ezt viszont környezettudatosságból teszi. 

Nagyszabású, alapos kutatások összefüggésbe hozták a vörös húsban gazdag étrendet a rákos megbetegedésekkel, különösen az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedésekkel, mint például a vastagbél- vagy a gyomorrákkal. 

A feldolgozott vörös húsok, például a sonka és a szalonna különösen károsnak bizonyultak a pácolás során hozzáadott tartósítószerek miatt, amelyek rákkeltő vegyületek felszabadulását idézhetik elő a bélben. A szakértők szerint azonban továbbra sem világos, hogy ez pontosan hogyan történik, és hogy mekkora a megnövekedett rákkockázat mértéke.

Az egyik lehetséges ok, amiért a vörös hús rákot okozhat, az a hem nevű vegyület miatt van. A hem egy vastartalmú vegyület, amely természetes módon megtalálható a vörös húsban, de amikor megemésztjük, rákkeltő N-nitrozo vegyületekké bomolhat, hivatkozott a Cancer Research UK kutatására a brit lap.

Károly és Kamilla eltitkolt fiának állítja magát ez a férfi: fotókkal próbálja bizonyítani igazát

Simon Charles Dorante-Day szerint Károly és Kamilla egyértelműen az ő biológiai szülei.

Elolvasom

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Cover- és ajánlóképek: Getty Images

Ezt is szeretjük