Legyőzte a rák! Otthonában hunyt el A nagy Gatsby sztárja
Három év küzdelem után feladta a harcot a rákkal szemben Karen Black, A nagy Gatsby sztárja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hetvennégy éves korában meghalt Karen Black amerikai színésznő, aki olyan filmekben is játszott, mint a Szelíd motorosok vagy A nagy Gatsby.

A színésznő, aki 2010 óta rákban szenvedett, csütörtökön hunyt el Los Angelesben - közölte Karen Black szóvivőjére hivatkozva a Los Angeles Times.

Coppolával indult karrierje

A színésznő karrierje tévés munkákkal indult a 60-as években, első jelentősebb filmes alakítását Francis Ford Coppola Te már nagy kisfiú vagy című filmjében nyújtotta. Negyven évet töltött a szakmában és több mint 100 filmben szerepelt.

A Chicago egyik külvárosában felnőtt Karen Black szinte minden szerepében nyugtalan, neurotikus karaktereket alakított.

Az igazi filmes áttörést a '69-es Szelíd motorosok hozta el számára, amelyben a két prostituált egyikét alakította, akikkel Peter Fonda és Dennis Hopper figurája LSD-zik egy temetőben.

Több díjra is jelölték

Leghíresebb szerepét Bob Rafelson '70-es Öt könnyű darab-jában játszotta, amelyben ő volt Jack Nicholson figurájának pincérnőként dolgozó barátnője. Ezért az alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra is jelölték.

Karrierje a 70-es években jutott a csúcsra. Játszott többek közt az Airport-ban, a Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével készült A nagy Gatsby-ben, Robert Altman Nashville-jében, a Philip Roth regényén alapuló A Portnoy-kór-ban, A sáska napjá-ban, a Földi űrutazás-ban és Alfred Hitchcock utolsó filmjében, a '76-os Családi összeesküvés-ben is. Az 1974-es A nagy Gatsbyben alakított mellékszerepéért Golden Globe-díjat kapott.

A színésznő 1987 óta élt házasságban negyedik férjével, Stephen Eckelberry rendező-producerrel.

Ezt is szeretjük