Meglepő vallomást tett a színésznő! Az egész világ félreismerte?
Juliette Lewis új sorozattal tér vissza a képernyőre, e kapcsán adott interjút lapunknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai premierrel egy napon, március 1-jén érkezik az AXN csatornára a Titkok és hazugságok című amerikai sorozat. A főszerepben két hollywoodi sztár, Ryan Phillippe és Juliette Lewis látható. Ezen apropóból adott interjút nekünk a színésznő.

A színészi játékodat mennyiben befolyásolta, hogy az amerikai feldolgozás nagyon hasonlít az eredetihez, az ausztrál verzióhoz?

Amikor a What’s Eating Gilbert Grape című filmet forgattuk, amely egy könyv alapján készült, megtanultam, hogy minden produkciót engedni kell a maga egyedi módján kibontakozni. Biztos voltam benne, hogy a Secrets and Lies amerikai verziója is teljesen más lesz, mint a korábban készült ausztrál sorozat. Elsősorban a szereplőgárda miatt. Szerintem zseniális ötlet, hogy Cornell nyomozót a mi történetünkben nő és nem férfi alakítja. Még soha nem játszottam nyomozót, és most nagyon boldog vagyok, hogy erre is lehetőségem nyílik. A szerepet elsősorban a forgatókönyv alapján vállaltam el, és egyáltalán nem néztem bele az ausztrál feldolgozásba, mert tudtam, hogy a mi produkciónk teljesen más lesz. A forgatókönyv egészen zseniális: izgalmas a történet, a dialógusok erőteljesek, a karakterek pedig árnyaltak. Ilyen írás alapján minden esélyünk megvan rá, hogy remek műsort készítsünk.

Szerinted van értelme egy már létező műsorból újat készíteni?

Persze, miért is ne! Minden történet elmesélhető újra és újra. A régi feldolgozásokból pedig sokat lehet tanulni. Az eredeti ausztrál produkcióban például a tévében futó részekkel párhuzamosan online epizódokat is készítettek. Szerintem ez remek ötlet volt, hiszen így nagyobb választékot kínálhattak a nézőknek: a televízióműsor elsősorban a család szemszögéből ábrázolta a drámai történetet. Az online epizódok azonban bepillantást nyújtottak Corwell nyomozó izgalmas munkájába, a kihallgatások érdekfeszítő részleteibe is. Nagyon lelkes voltam, amikor megtudtam, hogy mi is készítünk majd online részeket. Ez igen különlegessé teszi a sorozatot.

Már több ízben alakítottál erős, néha talán kissé bizarr jellemeket. Miért vonzanak az ilyen szerepek? Erős nőnek tartod magad?

Én inkább azt mondanám, hogy gyakran játszottam olyan erős karaktereket, akik egyúttal gyengék is voltak. A valóságban senki sem csak erős vagy csak gyenge. Az emberi jellemek többrétűek és rejtélyesek, és ahhoz hogy egy színész élethű alakítást nyújtson, ezt a bonyolultságot hitelesen kell ábrázolnia. Szóval, ami az erős nőket illeti, én inkább arra törekszem, hogy minél árnyaltabb, sokoldalúbb alakokat keltsek életre, és nem arra, hogy erőseket. Szerepeim közül néhányan őrülten szenvedélyesek, de ezzel együtt nekik is megvan a maguk gyengesége.

Cornell valószínűleg a legerősebb jellem, akit valaha játszottam. A történet egyik jelenetében például Ryan őrjöngve, dühöngve ordít Cornell-lel, miközben az arcuk szinte összeér. Mindeközben Cornellnek a szeme sem rebben. Ilyen Cornell. Ez volt a produkcióban a legnehezebb jelenetem. Persze a gyilkossági nyomozók általában ilyenek. Nem mutathatják ki az érzelmeiket, mindig összeszedettnek kell lenniük, és muszáj, hogy mindig urai legyenek a helyzetnek.

Nagyon nehéz volt eljátszanom ezt a jelenetet, mert a való életben én egyáltalán nem ilyen vagyok. Mint színész azonban nagyon szeretek olyan jellemeket alakítani, akik nagyon különböznek tőlem.

Mit tenne Juliette Lewis egy ilyen helyzetben?

Rögvest hátat fordítanék, és eltűnnék a színről. Nem vagyok olyan erős, mint Cornell.

Az első epizódban Cornell nagyon magabiztos, határozott jellemnek tűnik. Később, amikor kissé jobban megismerjük, kiderül, hogy talán nem is olyan kemény, mint amilyennek látszik. Ez a kettősség végig jellemzi Cornellt a történetben?

Cornell személyiségét a múltja is meghatározza. Mint ahogyan a valóságban is minden embert. Ezért is tartom ezt a forgatókönyvet remeknek. Az írók kiválóan ábrázolták a szereplők jellemét, és a nyomozó esetében is fantasztikus munkát végeztek. Nagy szerencsém volt, hogy ilyen remek írás alapján dolgozhattam. Az is nagyon tetszik a történetben, hogy a néző Cornell múltjáról és a magánéletéről szinte a sztori végéig alig tud meg valamit. A nyomozót főleg munka közben látjuk.

A kilencedik és a tizedik epizódban azonban végre jobban megismerhetjük Cornell magánéletét is. Kiderül, hogy élete során milyen kompromisszumokat kellett kötnie a munkája miatt. A kompromisszumok elsősorban a személyes kapcsolatait érintették. A nyomozó neme azonban ebből a szempontból lényegtelen. Cornell egy kiváló gyilkossági nyomozó, és elsősorban ez határozza meg az életútját.

A szerepem miatt sok gyilkossági nyomozóval készítettem interjút, férfiakkal és nőkkel egyaránt. Voltak közöttük házasságban élők, és olyanok is, akik elváltak. Azt tapasztaltam, hogy bizonyos szempontból mind nagyon hasonlóak voltak. Mindnyájan megszállott munkatempóban, elképesztő precízen dolgoztak, és egészen különös távolságtartással kezelték az emberi érzelmeket. Ezek a tulajdonságok és képességek, úgy tűnik, alapvetőek ebben a szakmában. Munkájukhoz való hozzáállásuk pedig, természetesen a személyes kapcsolataikra is hatással van. Nagyon érdekes volt velük beszélgetni.

Cornellre jellemző, hogy állandóan csípős, gunyoros megjegyzéseket tesz. Ezek a riposztok benne voltak a forgatókönyvben vagy te adtad hozzá a szerephez?

Mind benne voltak a forgatókönyvben. A sorozat alkotói találták ki, hogy ilyen legyen Cornell személyisége. Mivel mi színészek mindig csak a soron következő epizód forgatókönyvét ismerjük, és nem tudjuk, hogy mi fog történni a későbbiekben, sokat beszélgettem a szerepemről Barbie-val [Kligman, a sorozat kreatív producere]. A színészi játékhoz fontos volt, hogy megismerjem Cornell múltját és jövőjét is. Szerencsére Barbie-val nagyon hasonló elképzelésünk volt Cornellről, hiszen már a forgatókönyv is elég határozott útmutatásokat adott. Cornell nagyon alapos ember, matematikus aggyal közelíti meg a helyzeteket és a problémákat. Később azt is megtudjuk róla, hogy nagyon mély érzésű.

A csípős beszólások tulajdonképpen a nyomozói munkájának a részei. Egyáltalán nem zavarja, ha kényelmetlen helyzetbe hoz másokat. Sőt, inkább azt mondanám, hogy ezzel a módszerrel igyekszik kibillenteni az embereket a lelki egyensúlyukból, hogy idegességükben eláruljanak valamit, ami bűnösségükre vagy ártatlanságukra utalhat. Ezt is nagyon érdekes volt eljátszanom, mert Cornell ebben is teljesen különbözik tőlem. Én például egyáltalán nem szeretném, ha te most idegesen feszengenél velem szemben.

Ezt is szeretjük