27 évesen lett öngyilkos a népszerű énekes - Botrányos film készült az életéről
Jimi Hendrix ma 44 éve hunyt el, életéről film készült.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

44 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el a balkezes zseniként is emlegetett Jimi Hendrix. Éppen ezért ma, szeptember 18-án mutatják be a legendás énekes-gitáros életéről készült filmet.

A főszerepet Andre Benjamin játssza, az OutKast frontembere. Az énekes legújabb interjújában elmondta, le akart mondani a felkérésről, amikor rájött, meg kell majd tanulnia bal kézzel is játszani.

Jobbkezes gitáron tanult

Kezdetben ugyanis azt hitte, majd játszik jobb kézzel és digitálisan megfordítják a képet, ám a producer és a rendező felvilágosította, hogy ez igen drága mulatság lenne, a díszletet is úgy kellene ugyanis legyártani, hogy tükrözve jó legyen. Végül minden nap több órát gyakorolt és leforgatták a filmet.

Azért volt egyébként erre szükség, mert a Hendrix jogait birtokló családi vállalkozás, az Experience Hendrix LLC ellenezte a filmet, és nem engedélyezte az eredeti felvételek használatát.

Jimi Hendrix egyébként zenélni leginkább egyedül tanult, balkezes létére egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel, hogy jó legyen neki.

Hendrix sikert sikerre halmozott, bár a drog és az ital olykor komolyan megnehezítette a munkát, valamint fékezhetetlen jelleme is - többször felgyújtotta a gitárját vagy az erősítőket. 1970. szeptember 6-án, élete utolsó koncertjén Hendrixet a közönség kifütyülte, a hangulat egyébként is fenyegető volt; miután lejött a színpadról, az egészet felgyújtották.

Kérdőjelek halála körül

Jimi Hendrixet 1970. szeptember 18-án kora reggel holtan találták Londonban, a Samarkand Hotel alagsorában. Hendrix halálának körülményeit mindeddig sosem tisztázták teljesen. Német barátnőjével, Monika Dannemann-nal töltötte az éjszakát. Az eddigi hivatalos jelentés szerint a bevett kilenc tabletta Vesperax altató, illetve az előtte elfogyasztott alkohol hatására saját hányásába fulladt bele.

Dannemann évekig nyilvánosan azt állította, hogy Hendrix még életben volt, amikor a mentőautóba helyezték; azonban azzal a reggellel kapcsolatos megjegyzései gyakran ellentmondóak és zavartak voltak, interjúról interjúra változtak. Rendőrségi és mentőszolgálati jelentések szerint azonban Hendrix már egy ideje halott volt, amikor a helyszínre érkeztek; az apartman üres, ajtaja pedig nyitva volt.

1996-ban Hendrixszel hosszú kapcsolatban lévő brit barátnője, Kathy Etchingham becsületsértésért feljelentette Monika Dannemannt, aki ezek után öngyilkos lett (mivel vallania kellett volna addigi hazugságai és ellentmondásai ellen, és Hendrix haláláról újabb bizonyítékok kerültek volna napvilágra).

Meggyilkolták?

Mindmáig nagyon gyanús az is, hogy miért nem engedték a holttest azonnali törvényszéki boncolását, illetve a feltárt jelentések és későbbi boncolási megjegyzések sorai közül mi okból húztak ki fekete filccel jelentős mennyiséget, ezzel olvashatatlanná téve a nyilvánvalóan tényfeltáró sorokat.

Az apartmanban találtak egy szomorú verset, amit Hendrix írt, és sokak szerint azt bizonyította, hogy öngyilkosságot követett el, bár erre semmi eddigi életgondolata vagy kijelentése nem adott volna okot.

Egy másik, sokkal reálisabb illetve bizonyítottabb kutatás szerint Hendrixet meggyilkolták - erőszakkal altatót és bort adtak be neki (amíg majdnem meg nem fulladt - ezt a felöklendezett nagy mennyiségű bor is bizonyítja), majd Michael Jeffery manager által felbérelt gyilkosok megfojtották egy sállal. Utóbbit csak erősíti Michael Jeffrey egyre sűrűbben emlegetett azon kijelentése, miszerint a zenész többet ér neki már holtan, mint élve (2 millió dollárra volt neki biztosítva Hendrix).

Ezt is szeretjük