Gyászol a filmvilág! Rövid betegség után elhunyt a közkedvelt színésznő
Jane Russell a negyvenes és ötvenes évek hollywoodi szexszimbóluma volt, még ma is sokan rajonganak érte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. február 28-án, életének 89. esztendejében elhunyt Jane Russell amerikai színésznő és szexszimbólum, aki olyan klasszikusokban mutatta meg tehetségét, mint A törvényenkívüli és a Szőkék előnyben.

Az idős sztárt néhány hete légzőszervi betegséggel kezelték, végül ebbe halt bele tegnap Santa Maria-béli otthonában, közölte menye, Etta Waterfield a sajtóval.

- Jane mindig azt mondogatta, hogy nem akar legyengülve, ágyhoz kötött betegként meghalni. És valóban nem is tette, hiszen szinte élete utolsó pillanatáig tevékenykedett - mondta róla Waterfield.

Júniusban lett volna kilencvenéves

Jane Russell 1921-ben látta meg a napvilágot egy Minnesota állambéli kisvárosban. Édesanyja hamar felfedezte a kislányban búvó tehetséget, ezért zongorázni taníttatta, és a Van Nuys High School drámaszakkörében is ténykedett.

Az érettségi után mégis recepciósként helyezkedett el, de anyja nem hagyta annyiban a dolgot, addig unszolta lányát, míg Jane beiratkozott a Max Reinhardt színiiskolába.

A gyönyörű barna leányzóra a különc milliárdos, Howard Hughes figyelt fel, neki köszönhette, hogy megkapta élete első filmszerepét az 1943-as A törvényenkívüliben. Állítólag olyan szexisre vette a figurát, hogy a film két évig tiltólistán volt a fülledt jelenetek miatt.

Hamar visszavonult

A törvényenkívülivel új, barna hajú szexszimbóluma lett az álomgyárnak, aki méltán állta a sarat a szőke Marilyn Monroe mellett. Vele egyébként tíz évvel később, a Szőkék előnyben zenés filmben együtt is játszhatott.

Ám hiába a népszerűség és a nőiessége iránti rajongás, filmes karrierje hamar megfeneklett, a hatvanas években már kevésbé voltak rá kíváncsiak az emberek, így Jane Russell már csak elvétve állt a felvevőgép elé, akkor is kisebb szerepekben.

- Hogy miért hagytam ott a filmbizniszt? Mivel megöregedtem! Akkoriban egy harminc feletti színésznőnek már nem nagyon termett babér Hollywoodban - fogalmazta meg a keserű igazságot egy 1999-es interjúban.

Egy rövid ideig a Broadway színpadán is fellépett, majd a nyolcvanas évektől egy ma is népszerű melltartómárka arca lett a televízióban.

Ami a magánéletét illeti, Jane Russell háromszor házasodott, és három gyermeket fogadott örökbe, mivel ő maga egy félresikerült abortusznak köszönhetően fiatalon meddővé vált. Amikor bonyodalmai adódtak az adoptálás körül, létrehozta a World Adoption International Fund-ot, amely azóta számtalan esetben segítette hozzá az amerikaiakat, hogy külföldről tudjanak gyermeket örökbe fogadni.

Ezt is szeretjük