Jamie Oliver elárulta nekünk a titkát - Ezért kezdett bele a főzésbe a sztárszakács
Budapestre látogatott a "pucér szakács".
A világ egyik legnagyobb sztárszakácsa, Jamie Oliver végre hazánkba látogatott: a Zsidai Gasztronómiai Csoport jóvoltából megmutatta nekünk - és más szerencsés újságíróknak - a budapesti éttermét, a Budavári Jamie's Italiant. Jamie elárulta, hogy három dolog nagyon fontos neki az éttermeiben: a fenntarthatóság, az állatokkal való bánásmód, valamint az antibiotikum- és vegyszermentesség.
Ilyen finomakat ettünk
Az ételek küllemén és ízén is érződik a nagy odafigyelés: igazán pazar menüt állítottak össze a számunkra. Előételként terítékre került olasz focaccia kenyér, emellett felvágottak, sajtok, mozzarellás crostini és lilakáposzta-saláta. Ezt egy kiadós, olasz tésztaétel követte, egy darált húsos raguval nyakon öntött tagliatelle parmezános morzsával és mozzarellás, paradicsomos rukkolasalátával.
A főételünk mangalicasült volt sonkachips-szel, sült répával és céklával, sajtos, rántott polentával és igazi szuperfood alapanyagokból készült salátával, melyben quinoa, cékla, brokkoli, gránátalma, lenmag és napraforgómag is helyet kaptak.
A desszertek szerelmeseinek - mint jómagam, akinek külön sütis gyomra van - sem lehetett okuk panaszra: málnás mini pavlova, sajttorta és brownie közül válogathattunk. Ráadásul a finomságok mellé jó adag friss eper is járt, ami nálam abszolút feltette a pontot az i-re.
Ilyen volt Jamie Oliver
Jamie Oliver élőben is éppen olyan, amilyennek élőben képzelnénk a sorozatai után: laza, vicces, közvetlen, és nagyon lelkesen beszél mindenről, ami finom. A sajtótájékoztatón még szelfizni is lehetett vele - sőt, még le is darlingozott közben, szóval ennél többet nem is kérhettem volna a kamaszkori szerelmemtől:
Nem ez lett életem legjobb képe, de nézzétek el a Miss Röfis pofimat - annyira izgultam, hogy nem arra fókuszáltam, melyik a legjobb szögem.
Még kérdezni is lehetett tőle, amit természetesen kihasználtam - hát mégsem mindennap találkozik az ember lánya személyesen Mr. Oliverrel. Jamie nemcsak nagyon kedvesen és bőbeszédűen válaszolt a kérdésekre, de mélyen a szemünkbe is nézett közben, hogy érezzük, tényleg személyesen nekünk szól a válasz. Ismételten csillagos ötös, Jamie.
- Arra lennék kíváncsi, honnan ez a nagy lelkesedés az ételek iránt? 13 éves korom óta nézem a műsoraidat, és miattad kezdtem el főzni: imádtam, hogy olyan laza és lelkes voltál, pörögtél a konyhában, nem méricskéltél, ez nagyon tetszett. A Pucér szakács sorozatod volt a kedvencem.
- Kérdezhetek valamit? Hány éves vagy most, édesem?
- Huszonhét.
- Akkor már 14 éve komoly a kapcsolatunk, ez tetszik. Na de viccet félretéve, már fiatalkorom óta fellelkesít a főzés, imádok új ízkombinációkat kipróbálni, új alapanyagokkal kísérletezni. Hamar rájöttem, hogy az iskolában nem vagyok kiemelkedő tehetség, a sportokban sem jeleskedtem, a főzés viszont nagyon ment. És, mint kiderült, a főzéssel csajozni is elég jól lehet!
Egyébként említetted a Pucér szakács sorozatot, azt azért is indítottuk el, hogy megmutassuk, hogy a nők helye nem a konyhában van. Szerintem nagyon szexista ez a mondat és az egész hozzáállás. Én felnőve azt láttam a legtöbb háztartásban, hogy apu és anyu elmennek dolgozni, hazaérnek - nagyjából egyszerre -, majd apu leül a kanapéra, és megkérdezi: "Mi van vacsorára?". Szerintem ez nincs rendben. Szóval, kedves férfiak, igenis meg lehet mozdulni, és ti is meglephetitek az asszonykátokat egy finom vacsorával - mondta.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció