Ez volt James Dean utolsó fotója – Pár órával a kép készülte után halt meg
James Dean összesen három filmben játszott. Legenda lett.

james-dean-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

James Byron Dean 1931. február 8-án látta meg a napvilágot az indianai Marionban, és mindössze 24 éves volt, amikor 1955. szeptember 30-án kaliforniai Salinasban halálos autóbaleset szenvedett.

Alakja megkerülhetetlen lett az amerikai filmiparban és popkultúrában: ő lett az ’50-es ’60-as évek örökké lázadó, emblematikus fiatalja, akit még saját generációja sem ért meg igazán.

James Dean utolsó fotója

Karrierje egy Pepsi reklámmal indult, de komolyabb szerepet egészen 1953-ig nem kapott. Ekkor azonban Elia Kazan, az Édentől keletre című Steinbeck-regény megfilmesítésének szereplőválogatóján felfigyelt a lobbanékony, kiszámíthatatlan természetű színészre, és neki adta Cal Trask szerepét. A film végül óriási siker lett, 1956-ban négy Oscar-jelölést is kapott - egyet közülük James Dean a legjobb férfi főszereplő megformálásáért, posztumusz. Valahol vele kezdődött a ’60-as évek ismert „Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon” jelmondata.

James Dean utolsó fotója
James Dean utolsó fotója

Az utolsó ismert fénykép James Deanről egy Los Angeles-i, Sherman Oaks városnegyedbeli benzinkúton készült, ahol megtankolta ezüstszürke Porsche 550 Spyderét. Szerelőjével, Rolf Wütherichhel az anyósülésen innen indult egy autóversenyre a kaliforniai Salinasba. 1955. szeptember 30-án. A 41-es és a 46-os út kereszteződésében azonban összeütközött egy szabálytalanul elé vágó texasi diákkal. A színész súlyos belső sérüléseket szenvedett, több csontja eltört. A kórházba szállítását követően szinte azonnal halottnak nyilvánították.

Tragikusan fiatalon bekövetkező halála tovább erősítette a róla kialakult legendát. A végzetes baleset évében James Dean két filmet is forgatott: a Haragban a világgal-t - melynek gázsijából vette a Porschét -, valamint Az óriást. Ez utóbbiért 1957-ben újabb Oscar-jelölést kapott. Ezzel a mai napig James Dean az egyetlen színész, akit posztumusz két filmjéért is díjazni akart az Akadémia.

Ezt is szeretjük