Négy gyermeke gyászolja! A kórházban elhunyt a népszerű színész
Jackie Cooper 88 éves volt, és karrierjét gyerekszínészként kezdte a húszas évek végén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. május 3-án, 88 éves korában, egy Beverly Hills-i kórházban rövid betegség után elhunyt Jackie Cooper, adta hírül a Los Angeles Times.

Jackie Cooper eredetileg John Cooper Jr. néven látta meg a napvilágot 1922. szeptember 15-én Los Angelesben, pályafutását pedig gyerekszínészként kezdte.

Kilencévesen Oscarra jelölték

A húszas évek végén az Our Gang című humoros rövidfilmsorozat epizódjaiban tűnt fel, és habár eredetileg mellékszereplőnek szánták, rövidesen az egyik főszereplővé léptették elő, egy három évre szóló szerződés kíséretében.

1931 fordulópont volt karrierjében, abban az évben kapta meg ugyanis a Skippy című film főszerepét, alakítását pedig Oscar-díjra jelölték.

Még csak kilencéves volt ekkor, ezzel a rekorddal pedig a mai napig ő számít a legfiatalabb színésznek, akit a Filmakadémia a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarra felterjesztett.

A film kirobbanó sikere a korszak egyik legfelkapottabb gyereksztárjává tette, és az elkövetkező két évtizedben - habár nem volt kimondottan jóképű - évente legalább két-három filmben szerepelt.

A Superman-filmekkel tért vissza

Az ötvenes évek elején a mozifilmek helyett a televíziót választotta, és olyan sorozatokban tűnt fel egy vagy több epizód erejéig, mint a Hennessey, a The Twilight Zone, a Kojak, a M.A.S.H. vagy a Columbo.

Pályafutásának második fénykora a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójára esett: 1978-ban ugyanis Richard Donner rábízta a Superman című filmben a Daily Planet zsémbes szerkesztője, Perry White megformálását, akit a széria további három részében is ő keltett életre.

Jackie Cooper háromszor nősült meg, és négy gyermeke született. 1989-ben vonult vissza végleg a filmezéstől, és 1990-ben állt utoljára a kamerák elé.

Ezt is szeretjük