Elhunyt Irving Penn, akinek egy nő sem tudott ellenállni
Irving Penn a Vogue fotósaként olyan bombázókat örökített meg meztelenül, mint Kate Moss és Gisele Bündchen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. október 7-én, 92 éves korában manhattani otthonában elhunyt Irving Penn legendás fotóművész, jelentette be testvére, Arthur Penn filmrendező.


Irving Penn 1917. június 16-án született, és 1938-ban diplomázott a Philadelphia Museum Schoolban. Pályafutása elején a Harper’s Bazaar közölte rajzait, de megpróbálkozott a festészettel is. 

Mielőtt karrierje igazán beindult volna, jelentős hírnévre tett szert a második világháború utáni korszak erotikus és glamour fotóművészetében.

A Vogue egyik legjobb fotósa volt

Neve azonban elsősorban a Vogue magazinnal forrt egybe, amelynek évtizedeken keresztül munkatársa volt.

Az első fotóművészek közé tartozott, akik ügyesen használták fel az egyszerűség eleganciájában rejlő különleges erőt.

Stílusát éppen ezért a dísztelenség és a visszafogottság határozta meg - kerülte a bonyolult háttereket és díszleteket, és nagy hangsúlyt helyezett a megvilágításra.

Több mint fél évszázados karrierje során legendás művészeket és különféle hírességeket egyaránt szívesen fotózott.

Nevéhez fűződik a Vogue történetének több emlékezetes felvétele is, amelyek közül a Nadja Auermannt, Kate Mosst vagy Nicole Kidmant ábrázoló alkotások a legismertebbek.

Ám kamerája előtt olyan híres 20. századi művészek is pózoltak, mint Martha Graham, Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Georgia O'Keeffe, W. H. Auden, Igor Sztravinszkij és Marlene Dietrich. Irving Penn azonban a sztárok mellett jelentős sorozatokat készített például a perui földművesekről és az új-guineai bennszülöttekről is.Penn 1950-ben vette feleségül kedvenc modelljét, Lisa Fonssagrivest, aki 1992-ben, nyolcvanéves korában hunyt el. Egyetlen közös gyermekük született, Tom Penn, aki tervező lett.
Ezt is szeretjük