Így néznek ki ma a leghíresebb filmes Loliták
Íme, a legdögösebb színésznők, akik botrányosan fiatalon, csábító Lolitaként korbácsolták fel a férfiak fantáziáját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1955-ben jelent meg Vladimir Nabokov Lolita című regénye, melyet máig a világirodalom legellentmondásosabb alkotásai között tartanak számon. A középkorú főhős, Humbert Humbert és a 12 éves tinilány, Dolores Haze bizarr, szenvedélyes kapcsolata az évtizedek során számos filmrendezőt megihletett.

A zsenge korából fakadóan ártatlannak tűnő, ám a valóságban veszedelmesen érzéki, Lolita-típusú lány polgárpukkasztó mozik főszereplőjévé vált. Íme, néhány észbontóan buja színésznő, akinek nevéhez a legemlékezetesebb Lolita-alakítások fűződnek!

Sue Lyon

Az 1946-os születésű amerikai színésznő a regény hősnőjéhez hasonlóan mindössze 12 esztendős volt, amikor Stanley Kubrick kiválasztotta Lolita című kultuszmozija főszerepére. A minden Lolita-film elődjének és példaképének tekintett 1962-es alkotásban a koránál jóval érettebbnek tűnő, szőke szépség olyan legendás sztárokkal játszik együtt, mint a Humbertet alakító James Mason, Peter Sellers vagy a Dolores anyját, Charlotte-ot megformáló Shelley Winters. A film már a munkálatok megkezdésekor botránykő volt, a csábító tinilány szerepét szülői nyomásra több fiatal színésznő is visszautasította. Kubrick utólag úgy nyilatkozott, ha tudta volna, hogy a cenzúra ennyire szigorú lesz, inkább bele sem kezd a forgatásba.

Sue játéka annak ellenére lenyűgözően érzéki, hogy az alaposan megvágott film inkább csak sejtet, mint megmutat, és jobbára a nézők fantáziájára hagyatkozik. A tehetséges fiatal színésznő nem csupán szexis külsejével bűvölte el a közönséget.

De azzal a korát meghazudtoló profizmussal is, mellyel kidomborította Lolita jellemének sötét oldalát. A szerep annyira jól állt Sue-nak, hogy két évvel később hasonló karaktert kapott az Iguána éjszakája című Tennesse Williams-adaptációban, a szívtipró Richard Burton oldalán. A hetvenes évektől kezdve a szexis színésznőt elkerülték a főszerepek, 1980-as visszavonulásáig jobbára tévéfilmekben láthatta a közönség.

Brooke Shields

A 44 éves amerikai színésznő első komoly mozija, az 1978-as Pretty Baby hatalmas botrányt robbantott ki. Nem csoda, hiszen Louis Malle drámájában több alkalommal is meztelenül szerepel a gyermekprostituáltat alakító Brooke, aki mindössze 11 éves volt, amikor a forgatás elkezdődött. A film kapcsán a gyermekpornográfia kérdése is felvetődött,

Ám ez korántsem az egyetlen olyan mozi volt, mellyel a színésznő világméretű felháborodást okozott. Két évvel később A kék lagúnában szintén meztelenül szerepel Christopher Atkins oldalán, sőt, szenvedélyes szexjelenetekre is sor kerül a 14 éves Brooke és 18 éves partnere között. A színésznő később bevallotta, a kérdéses részeknél idősebb testdublőrök szerepeltek helyette.

Brooke egész gyermekkorát beárnyékolta, hogy anyja, Teri Shields mindenáron sztárt akart faragni belőle. Ennek érdekében még abba is beleegyezett, hogy a nyolc éves kislányt meztelenül fotózzák, két év múlva pedig a Playboy magazinban szerepeltette a gyermeket. Tavaly világméretű botrányt okozott, amikor a londoni Tate galériában egy posztmodern művészeti kiállítás részeként bemutattak egy provokatív fotót a tíz éves Brooke-ról. A Richard Prince készítette felvételen a meztelen gyereksztár beolajozott testtel és erősen kisminkelve, anyaszült meztelenül pózol egy fürdőkádban. A kép akkora felháborodást váltott ki, hogy rendőrségi figyelmeztetés után el kellett távolítani a kiállítóteremből.

Jane March

Az egzotikus szépségű angol színésznő az élete első nagyjátékfilmjében nyújtott Lolita-alakítással egy csapásra meghódította a férfiközönséget. Az 1992-es Jean-Jacques Annaud-dráma, A szerető egy szegény francia tini és egy gazdag, középkorú kínai férfi könnyes-szenvedélyes szerelmi történetét meséli el Francia-Indokínában. A film alapjául szolgáló Marguerite Duras-novellában a fiatal lány 15 éves, a forgatókönyvben ezt három évvel megtoldották. 

Kész szerencse, hogy a modellből színésznővé avanzsált Jane éppen betöltötte a 18-at, amikor elkezdődött a forgatás, hiszen a túlfűtött szexjelenetek helyenként még így is kiverték a biztosítékot. Jane és a férfi főszereplő, Tony Leung Ka Fai szenvedélyes szeretkezéseit egyes kritikusok az Elemi ösztönben látottakhoz hasonlították. A bevállalós színésznő két évvel később Az éj színe című erotikus thrillerben még ezt is felülmúlta. Filmbeli partnerével, Bruce Willis-szel 2000-ben az első helyen végeztek a Maxim minden idők legjobb filmes szexjeleneteit felvonultató listáján. A tüzes Jane-t legutóbb egy vígjátékban, a My last 5 girlfriends-ben láthatta a közönség.

Alicia Silverstone

A 33 éves amerikai bombázó már több filmjében megizzasztotta a férfiközönséget ingerlő idomainak látványával. A cseppet sem szégyenlős színésznő mindjárt első főszerepe alkalmával, az 1993-as Szerencsétlen baleset című thrillerben megvált a ruháitól, pedig ekkor még csak 17 éves volt. A forró erotikát sem nélkülöző történetben egy tinédzser lány bosszúból tönkreteszi szerelme, egy jóval idősebb férfi életét, mivel az nem viszonozza vonzalmát. 

Alicia a filmben nyújtott alakításával két díjat is nyert az MTV Movie Awards-on, karrierje pedig ezután meredeken ívelt felfelé. Buja imidzsének és lehengerlő bájainak köszönhetően a dögös sztár 1996 óta folyamatosan szerepel az FHM magazin 100-as listáján, mely a világ legszexisebb nőit rangsorolja. Meggyőződéses vegetáriánusként és állatvédőként Alicia a pucérkodást gyakran nemes célok szolgálatába állítja, emlékezzünk csak a figyelemreméltó PETA-kampányra, melyben meztelenül szerepelt.

Dominique Swain

A dögös amerikai színésznő alig 17 évesen kapta meg a főszerepet Adrian Lyne 1997-es Lolita-feldolgozásában. Ekkoriban a cenzúra már korántsem volt olyan szigorú, mint Kubrick idejében, így a film bővelkedik a sikamlós jelenetekben, melyek az USA-ban nem kis felháborodást váltottak ki. Az új Lolita-film szereposztása az 1962-es változathoz hasonlóan parádés: Humbertet Jeremy Irons, Lolita anyját pedig Melanie Griffith alakítja. A kaliforniai szépséget nem kevesebb, mint 2500 lány közül választották ki a csábító tinilány szerepére, és vérforralóan buja játékával nem is okozott csalódást.

 Néhány éven belül már a hollywoodi szexszimbólumok között tartották számon, 2002-ben pedig a Stuff magazin beválasztotta a világ legszexisebb női közé.

Dominique meggyőződéses állatvédő, és, hogy ezt kifejezésre juttassa, 21 évesen modellt állt a PETA-nak. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb modellje, aki meztelenül pózolt az állatvédelmi szervezet kampányában.

Ezt is szeretjük