Hollywood 70 feletti szívdöglesztő sztárjai
70 az új 49 – mondogatják Hollywoodban, és a cikk szereplői is így gondolkodnak. Jogosan. Minket meggyőztek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hatvanas évek végén egy új színészgeneráció futott be: a hollywoodi ifjútörököknek elnevezett művészek közül az öt talán legtehetségesebb idén töltötte be a 70. évét.

Jack Nicholson

Sorsa alighanem már a fogantatáskor eldőlt: anyja híres showgirl, apja hírhedt nőcsábász showman. Valószínűleg. Ugyanis se a színész, se az anyja nem tudják biztosan, hogy ki volt az apa.

Kifutófiúként kezdett, majd kisebb szerepeket kapott, és saját forgatókönyveket is írt. A siker csak majdnem tíz év után jött el a Szelíd motorosokkal.

Az Öt könnyű darab főszerepében befutott, a Száll a kakukk fészkére McMurphyének zseniális megformálása pedig a nagy színészek közé emelte, és meghozta az Oscart is.

A közvetlen elitből azóta sem szállt ki. Előszeretettel alakít pszichikailag defektes szereplőket, vigyora vérfagyasztó: minden idők legijesztőbb jelenetének választották, mikor mosollyal az arcán elindul A ragyogás című horrorban. 1997-ben ismét Oscart kapott a Lesz ez még így se! című vígjátékért.

A nőkben sosem ismerte a mértéket: mintegy kilencezer kapcsolata volt, öt gyermeke van négy különböző nőtől. A szangvinikus színész másik nagy szerelme a kosárlabda: minden rendező tudja, hogy Nicholsonnal meccsnapokon nem lehet forgatni. Következő filmjében egy halálos rákbeteget alakít egyik hetvenes kollégája oldalán.

Morgan Freeman

Nicholson partnere következő filmjében Morgan Freeman lesz, akiről nem mondható el, hogy hamar berobbant volna Hollywoodba. Színpadi színészként kezdte a pályafutását, majd sorozatokban vállalt szerepeket.

Képességeit a nyolcvanas években kezdték értékelni, nagy sztár pedig csak egy évtizeddel később lett: sorban kapta a szerepeket a legsikeresebb filmekben. A Remény rabjai, a Robin Hood a tolvajok fejedelme, vagy a Hetedik a legjobban fizetett sztárok közé emelték, de az Oscarra 2005-ig kellett várnia, amikor végre megkapta a Millió dolláros bébiért.

Túl a hetvenen sem kell félnie attól, hogy nem lesznek ajánlatai: 2009-ig nyolc filmben játszik főszerepet, és az egyik legegyedibb hangú színészként Hollywood legkeresettebb narrátora is.

Jane Fonda

Nicholsonhoz hasonlóan karrierje már a születéskor eldöntetett: édesapja is zseniális színész, ráadásul a családban generációkon keresztül mindenki a színpadon kereste kenyerét.

Modellként lett ismert, majd első filmjei után a legtehetségesebb fiatal színésznők között emlegették. Az áttörést a Cat Ballou westernje hozta meg számára. Hollywood nagy szexszimbóluma lett. De tehetségére is alapozott: a Klute című film prostituáltjának megformálásaként megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart, amit néhány évvel később a Hazatérésért is elvitt.

A megszállott testedző Fonda világszerte segített elterjeszteni az aerobicot, majd 1991-ben úgy döntött, visszavonul a színészettől. Idén tért vissza az Anya, lánya, unokája című vígjátékban.

Dustin Hoffman

A termetében nem, tehetségében azonban annál nagyobb Hoffman Gene Hackman oldalán kezdte pályafutását. Kis szerepek mellett mindenféle munkát elvállalt Hollywoodban, többek között reklámokban is szerepelt.

Első nagy szerepe a Diploma előttben rögtön meghozta a világhírnevet. Sorozatban vállalt remek szerepeket, de az Oscart csak 1979-ben kapta meg a Kramer kontra Kramerért. A legtöbb elismerést az 1988-as Esőember főszerepéért kapta: két évig készült az autista Raymond eljátszására. Azóta is sorban kapja a szerepeket, jövőre Emma Thompson partnere lesz a Last Chance Harvey című drámában.

Warren Beatty

Az utolsó hollywoodi hetvenes tanárcsaládba született. Ifjú korában tehetséges amerikai futballjátékos volt, majd nővére, Shirley Maclaine sikerét megirigyelve Hollywoodba ment.

Debütálásáért már Arany Glóbusz-jelölést kapott, harminc évesen pedig az új hollywoodi generáció egyik ikonja lett, mint a Bonnie és Clyde producere és főszereplője.

A film hatalmas sikere korlátlan anyagi és művészi szabadságot hozott: Beatty a hetvenes években filmek sorát rendezhette. Volt, hogy egyszerre jelölték Oscarra színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként – ugyanazért a filmért!

Sikereit az új évezredbe nem tudta átmenteni: Félrelépősdi című filmje minden idők második legnagyobb bukásának bizonyult, Beatty pedig azóta nem vállalt munkát. Jövőre kapja meg az Amerikai Filmintézet életműdíját.

Ezt is szeretjük