Ilyen volt, ilyen lett: Harrison Ford
Képekben az átváltozás
Indiana Jones és Han Solo megformálója ezzel a két szereppel örökre beírta magát a film történetébe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Harrison Ford 1942. július 13-án született Chicagóban. Gyerekkorában aktív cserkész volt, és a középiskolai érettségi után diplomát már nem szerzett, az egyik wisconsini főiskola drámatagozatára is csak azért iratkozott be, hogy csajozzon.


A hatvanas évek közepén ment Los Angelesbe, ahol nem sokkal később szerződést írt alá a Columbia Pictures-szel, melynek értelmében heti 150 dollárt keresett azzal, hogy kisebb szerepeket vállalt el különböző mozikban.

Így ment ez évekig, a legtöbbször pedig fel sem tüntették a nevét a stáblistákon. Amikor pedig először írták ki a film végén a nevét, akkor még Harrison J. Fordként tüntették fel.

A J betű természetesen nem utalt semmire, ugyanis Fordnak nincsen második keresztneve, egyszerűen csak meg akarta magát különbözetni egy szintén Harrison Ford nevű némafilmszínésztől, aki 1915 és 1938 között mintegy 80 moziban szerepelt.

Asztalos lett, aminek karrierjét köszönheti

A későbbiekben végül elhagyta a J betűt a nevéből, ám a hatvanas években továbbra sem sikerült befutnia, ezért kitanulta az ácsmesterséget, hogy el tudja tartani feleségét és két gyermekét. Ennek végül sok mindent köszönhetett, többek között azt is, hogy a Doors együttes színpadjainak felállításában is rendre közreműködött. George Lucas-szal is asztalosként került kapcsolatba, a rendező-producer ugyanis őt kérte meg, hogy lássa el lakását konyhaszekrényekkel. Lucas annyira megkedvelte Fordot, hogy szerepet adott neki az American Graffiti című filmjében, ezek után pedig már az áttörésre sem kellett sokat várnia.


1977-ben Steven Spielberg biztatására ő kapta meg ugyanis a csillagközi csempész, Han Solo szerepét, ami azonnal világsztárt csinált belőle. Solo bőrébe még kétszer bújt, néhány évvel később pedig eljátszotta a kalandvágyó régész professzor, Indiana Jones szerepét is, ami a világsiker révén tovább erősítette szupersztár státuszát. A nyolcvanas években már más rendezők is felfigyeltek rá, többek között főszerepet adott neki Ridley Scott kultikus scifijében, A szárnyas fejvadászban, Peter Weir A kis szemtanú című thrillerjében és Roman Polanski az Őrületben. A kis szemtanúért kapta meg Harrison Ford élete első és egyetlen Oscar-jelölését, ám a díját abban az évben végül William Hurt kapta A Pókasszony csókjáért.

Negyedszer is Indy

A kilencvenes években azonban már a kasszasikerek mellett becsúszott neki néhány kevésbé színvonalas film is, az ezredforduló óta pedig olyan gyengécske filmekben láthattuk, mint a Temetetlen múlt, az Atomcsapda vagy a Tűzfal. Idén azonban valóra vált a régészprofesszor rajongóinak álma, 19 évvel az utolsó Jones-film után ugyanis Ford negyedszerre is felvette kalapját és ostorát, ám az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága a nézők többségének hatalmas csalódást jelentett.


Magánéleti szempontból Harrison Ford Hollywood egyik legtitokzatosabb sztárja, aki sosem szerette kiteregetni párkapcsolatait. Első felesége Mary Marquardt volt, aki két fiút szült neki, házasságuk azonban 15 év után, 1979-ben véget ért. Második felesége Melissa Mathison forgatókönyvíró volt, akivel 1983 és 2004 között élt együtt.

Jelenlegi párja Calista Flockheart, akivel még nem házasodott össze, de már eljegyezték egymást.
Ezt is szeretjük