Plasztika híján is bájos és vonzó a 85 éves Eva Marie Saint
Az idős Eva Marie Saint egy híres Hitchcock-filmben volt a legellenállhatatlanabb.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alfred Hitchock azonkívül, hogy izgalmas történetekkel próbálta szórakoztatni közönségét, a tálalásra is hatalmas hangsúlyt fektetett, így gyönyörűbbnél gyönyörűbb hölgyek fordultak meg horror- és egyéb filmjeiben.


Ezek egyike volt a ma már 85 éves Eva Marie Saint, aki az 1959-es Észak-északnyugatban bűvölte el a nézőket és partnerét, Cary Grantet.

Bár a szőke színésznő ezzel a filmmel alapozta meg népszerűségét, már előtte is többször jelölték Emmy-díjra, 1954-ben pedig a Rakparton című drámáért - Marlon Brando partnere volt - haza is vihette a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. Ám kétségtelen, hogy a borzongás atyjával való, öt évvel későbbi együttműködése dobta be nevét igazán a köztudatba.

Természetesen neki sem ment zökkenőmentesen a munka az egyéni elképzeléseiről hírhedt rendezővel. Hitchcock első körben például azt kérte tőle, pontosabban utasította, hogy vágassa le derékig érő, szőke haját. De itt nem állt meg: a hangján is keményen dolgozott Sainttel, szerette volna, ha mélyebb és füstösebb hangfekvést sajátít el, sőt, az is előfordult, hogy segített neki a „megfelelő” kosztümöket kiválasztani.

A családja fontosabb volt

És Hitchcock nem tévedett. A film végül hatalmas siker lett, a visszafogottan csábos szőkeségből pedig egyszerre médiaszenzáció. A színésznő azonban hiába volt karrierje csúcsán, úgy döntött, több időt akar férjével és két gyermekükkel tölteni, így Hitchcock hiába környékezte meg a Psycho, majd a Szakadt függöny és a Marnie főszerepeivel, sorra elutasította. Állítólag a Thomas Crown ügy 1968-as változatához is őt kérték fel, de nemet mondott – helyette Faye Dunaway kapta a szerepet.

A nyolcvanas években többnyire tévéfilmekben bukkant fel, általa kelt életre a nagysikerű Simlis és szende főszereplőjének, a Cybill Shepherd általa alakított Maddie-nek az édesanyja. Legutóbb pedig a 2006-os Superman visszatér-ben játszotta a főhőst örökbe fogadó nőt.A józan életű sztár még mindig ugyanazzal a férfival, nevezetesen Jeffrey Hayden tévés rendezővel él, immáron több, mint 55 éve. Fiuk két nappal az Oscar megnyerése után született, lányuk pedig 1958-ban, három évvel később. Gyermekei azóta három unokával ajándékozták meg.
 
Eva Marie Saint filmjei a tévében:
Észak-északnyugat
TCM: 2009. január 31., szombat 22:50
A simlis és a szende
Duna Tv: minden hétköznap 16:20 környékén
Ezt is szeretjük