91 évesen elhunyt Ennio Morricone: balesete után pár nappal érte a halál

Ennio Morricone hétfő hajnalban hunyta le örökre a szemeit.

ennio morricone cover

Ennio Morricone Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző ma hajnalban örökre lehunyta a szemeit, a szomorú hírt az olasz La Repubblica közölte.

Ennio Morricone 91 évesen hunyt el

A 91 éves zeneszerző pár nappal ezelőtt rosszul esett, és eltörte a combcsontját, kórházban ápolták, ám hétfő hajnalban a kórházban elhunyt, Rómában kezelték. A lappal ezt a családja közeli barátja és ügyvédje, Giorgio Assumma közölte. A temetését szűk családi körben rendezik majd meg. A férfi elmondta, hogy a legenda méltósággal távozott, imádta feleségét, Mariát, aki élete végéig kitartott mellette jóban és rosszban, illetve gyermekeit és unokáit is nagyon szerette.

ennio morricone
Fotó: Jason Merritt/TERM / Getty Images Hungary

Szinte alig akad ember a földön, aki ne hallott volna legalább egy általa szerzett művet, több mint 550 film zenéjénél működött közre. Olyan legendás mozik dalát szerezte, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, az Aki legyőzte Al Caponét, a Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika, A profi vagy az Egy maréknyi dollárért. Koltai Lajos 2005-ben megjelent Sorstalanság című drámájához is ő szerezte a zenét. 2016-ban Az aljas nyolcas című Tarantino-filmért megkapta a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar-díjat.

Csupán hatéves volt, amikor belevette magát a zeneszerzés mesterségébe. A trombitán játszó édesapja, Mario Morricone megmutatta neki, hogyan kell kottát olvasni, illetve több hangszeren megtanította őt játszani. Igazi géniusznak számított, 12 évesen egy eredetileg négyéves zenei képzést fél év alatt teljesített. 1946-ban megszerezte diplomáját a Santa Cecilia Konzervatóriumban, hivatalosan is trombitaművész lett. Érdekesség, hogy az iskolában, bár trombitaszakos hallgató volt, őt leginkább a zeneszerzés vonzotta, ezt viszont tanárai nem nézték jó szemmel.

GettyImages-512584962
Fotó: Alberto E. Rodriguez / Getty Images Hungary

Színdarabok zenei rendezője lett, a filmzenék írását 1955-ben kezdte. A '60-as években vált világhírűvé, miután összesodorta az élet Sergio Leone olasz rendezővel, aki a legendás spagettiwesternjeivel vált népszerűvé. Olyan más rendezők alkotásaival forrt egybe a neve, mint Bernardo Bertolucci vagy Quentin Tarantino.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük