Önmagát szúrta szíven a depressziós Elliott Smith

A drogfüggő és alkoholista zenész egész életében depresszióval küszködött, és egy veszekedés után ölte meg magát.

Elliott Smith a kilencvenes évek egyik legtehetségesebb és legkülönlegesebb énekes-dalszerzője volt, aki fájdalmasan rövid pályafutása során örökre beírta magát a könnyűzene történetébe.


1969. augusztus 6-án született a Nebraska államban található Ohama városában. Szülei egyéves korában váltak el, ő pedig anyjával Texasba költözött. Meglehetősen sanyarú gyerekkorban volt része, ugyanis saját bevallása szerint nevelőapja, Charlie Welch rendszeresen molesztálta - nyomasztó emlékei később több dalszövegében is visszaköszöntek.

Fiatalon kezdett drogozni

Kilencévesen kezdett el zongorázni, tízévesen gitározni, 14 éves korában pedig visszaköltözött vérszerinti apjához. Ekkoriban kezdte rögzíteni szerzeményeit egy négysávos kazettalejátszón, és szintén ez idő tájt ismerkedett meg a kábítószerekkel és az alkohollal.

Első szólólemeze, a Roman Candle 1994-ben jelent, amit egy évvel később az Elliott Smith, 1997-ben pedig az Either/Or című lemez követett. Smith 1997-ben beleegyezett, hogy Gus Van Sant rendező felhasználja néhány dalát a készülő Good Will Hunting című filmjéhez, sőt, új dalt is írt a szívszorító drámához Miss Misery címmel.

Oscarra jelölték gyönyörű dalát

Ezt a számot 1997-ben a legjobb filmdal Oscar-díjára is jelölték, ám az arany szobrot végül a Titanic betétdala, a My Heart Will Go On kapta abban az évben. Smith ezt követően XO, illetve Figure 8 címmel adta ki negyedik, majd ötödik korongját. Ám utolsó albumát, a From a Basement on the Hillt már nem vehette kezébe.

Az elmúlt évek zenészhalottai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az énekes ugyanis egész élete során depresszióval küszködött, amit tovább súlyosbított alkoholizmusa és drogfüggősége. 2003. október 21-én összeveszett barátnőjével, Jennifer Chibával, aki a vitát követően bezárkózott a fürdőszobába, majd nem sokkal később meghallotta a férfi kiáltását. Elmondása szerint kinyitotta az ajtót, és ott állt előtte Smith – mellkasában egy késsel.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A zenész a kórházba szállítást követően vesztette életét, és halálának körülményeit a mai napig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Eredetileg öngyilkosságként könyvelték el az esetet, amit rövid és megható búcsúüzenete is alátámasztott, ám a halottkém nem zárta ki egyértelműen a gyilkosság lehetőségét. Elliott Smith 34 éves volt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük