Véletlen túladagolásba halt bele Edie Sedgwick
28 éves volt
Edie Sedgwicket híres művészek bálványozták, mégis a drogmámorba menekült.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lázadó Edie Sedgwick gazdag, de konzervatív családban született, felmenői közt újság- és iskolaalapítók voltak. Vesztére azonban korán maga mögött hagyta a Santa Barbara-i jólétet a vonzó és bohém New York-i művészvilágért.

A gyönyörű, törékeny lányról Warhol rengeteg fotót készített

Az őzikeszemű, szőke lány a művészet fellegvárában, Manhattanben találkozott a kor felkapott művészével, Andy Warhollal. A pittsburgi munkáscsalád fiát elbűvölte a fiatal szépség arisztokratikus stílusa és karizmatikus egyénisége.

Drogok és alkohol

Edie hirtelen a The Factory – egyfajta pop-art sztárgyár - kellős közepén találta magát, melynek egzaltált művésztagjai a zene, a drog és az alkohol mámorában élték mindennapjaikat.

Bátran vállalták homo- vagy biszexualitásukat, és amikor épp nem underground filmeket készítettek, hajnalig tartó partikat rendeztek, melyeken könnyen elvesztették a kontrollt a kalandvágyó fiatalok.

Siker után csalódás

Az új és izgalmas jövevény Warhol első számú múzsájává vált, több filmjében is szerepelt – Vinyl, Space, Lupe -, de a divatfotósok is megőrültek kifinomult stílusáért. Ő lett a Vogue-ban bemutatott úgynevezett It Girl, vagyis az 1965-ös év legfelkapottabb lánya.

Amilyen gyorsan lett imádott ikon, olyan gyorsan ejtették. Sem a művészetben, sem a magánéletben nem találta meg a számítását, az ital mellett egyre többször nyúlt a droghoz is, viselkedése rapszodikussá vált.

Viharosan kapcsolatba bonyolódott a zenész Bob Dylannel, a pletykák szerint még teherbe is esett tőle, de elvetette a babát. Mikor a férfi titokban más nőt vezetett oltár elé, Edie csalódását Danny Quinn és Bob Neuwirth rockzenészek karjában igyekezett kiheverni. Súlyos függősége miatt azonban egyik sem tartott ki mellette.

Négy évvel később, miután egy divatbemutatóról kábult állapotban szállították haza, holtan találtak rá lakásában. A 28 éves boldogtalan lánnyal alkohollal súlyosbított drogtúladagolás végzett, de a nyomok arra utaltak, hogy nem volt szándékos a tette.

Az ikonikus szépségről Factory Girl címmel életrajzi dráma is készült – Sienna Miller főszereplésével -, melyben megrendítő módon ábrázolták a különleges lány felemelkedését és bukását.
Ezt is szeretjük