Kiderült! Diana a francia elnökkel is találkozgatott
A hercegnő és az elnök című regényével a politikus alaposan felkavarta a halott hercegnő rajongóit világszerte.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig egy hónapja újabb rejtélyes ügy pattant ki a 12 éve elhunyt Diana hercegnővel kapcsolatban. Október elsején került ugyanis a francia könyvesboltok polcaira egykori miniszterelnökük, Valerie Giscard d’Estaing regénye, mely a La Princesse et le Président, azaz A hercegnő és az elnök címet viseli.

A nyolcvanas évek közepén játszódó sztori egy bizonyos Patricia hercegnő és Jacques-Henri Lambertye francia elnök között kibontakozó szerelmi viszonyról szól, akik egy Buckingham palotabéli G7-csúcstalálkozó során ismerkednek meg.

A csinos és közkedvelt hercegnő, aki jótékonykodásairól híres, beszámol a nálánál sokkal idősebb államfőnek csalódottságáról. Ugyanis nem sokkal találkozásuk előtt jutott tudomására, hogy férje megcsalja őt – mire a férfi vigasztalni kezdi szegény teremtést, majd lassan egymásba is szeretnek.

Tényleg csak plátói volt a vonzalmuk?

Nos, talán ennyi elég is ahhoz, hogy az ember belássa, a történet nem szólhat másról, mint a tragikusan elhunyt Lady Diről – de vajon mennyi az igazságtartalma?

Ez természetesen a franciákat is módfelett érdekelte, és bár a ma már 83 éves d’Estaing határozottan tagadja, hogy az említett románcból bármi is igaz lenne, a Le Figaro feltette a kényes kérdést: mi van, ha mégis valós eseményeken alapszik a történet?

Sajnos a választ magától a hercegnőtől már nem kaphatjuk meg, ám az exelnök a Le Point újsággal megosztotta a saját változatát, egyebek közt azt is, hogy a helyszínek és a történések valóban nem a képzelet szülöttei, de a szerelmi viszony igen.

- Tulajdonképpen Diana ötlete volt az egész. 1994-ben, mikor a vezető politikusok titkos afférjairól csevegtünk, egyszer csak kibökte: De hát miért nem ír erről egy könyvet? Később többször is kérdezgetett, hogy hol tartok az írással. […] Legutóbb akkor esett róla szó, mielőtt elutazott Dél-Franciaországba, 1997 júniusában. Akkori telefonbeszélgetésünkben arra buzdított, hogy a nyári pihenés időszakát szánjam a regény megírására – mesélte.

Hat héttel később rázta meg a világot a hercegnő tragédiájának híre, d’Estaing pedig úgy vélte, meg kell tartania Dianának tett ígéretét - és hát, valljuk be, figyelemfelkeltésnek sem utolsó a pikáns ügy. A valóságban egyébként a férfi 1994-ben ismerkedett meg a hercegnővel versailles-i kastélyában, egy, a felesége által szervezett jótékonysági rendezvényen. Állítása szerint a 35 év korkülönbség ellenére rögtön kijöttek egymással, és nagyon jókat tudtak beszélgetni a világ dolgairól. Három hónappal később Londonban találkoztak, azután még néhányszor összefutottak.

- Diana sokkal szebb volt, mint azt képzelték, egy sugárzó egyéniség, gyönyörű bőrrel és sportos alakkal. Azt is tudniuk kell, olyan időszakban találkoztunk, amikor szüksége volt egy megbízható emberre. Egyszerűen ki kellett beszélnie magából a keserűséget. […] Olyannak akartam bemutatni, amilyen valójában volt: őszinte, nagylelkű, de folytonosan csalódott, főleg azokban, akik a legközelebb álltak hozzá.

Ezt is szeretjük