Ráncosan is igazi díva a 65 éves Catherine Deneuve
A jégkirálynőként is emlegetett francia sztár a mai napon ünnepli születésnapját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Catherine Deneuve az igazi nagy generációhoz tartozik az európai filmgyártásban, aki élete folyamán a legnagyobb rendezőkkel dolgozhatott együtt – sőt, némelyikükkel egy időre az életét is összekötötte.

1943. október 22-én látta meg a napvilágot Párizsban, színész szülők harmadik lánygyermekeként, így a szereplési vágyat szinte az anyatejjel szívta magába.

Tizenhárom évesen kapta első aprócska szerepét, majd az 1964-es Cherbourg-i esernyők révén figyeltek fel a bájos ifjú hölgyre.

Innentől fogva elhalmozták szerepekkel és a szakma óriásai kézről kézre adták a különös szépségű, megközelíthetetlenséget sugárzó színésznőt.

Roman Polanski: Iszonyat című thrillerében vagy éppen Bunuel: A nap szépe című drámájában nyújtott alakításai egyaránt elismertté tették a filmgyártásban, és egyúttal ezeknek a moziknak köszönhette, hogy ráragasztották a jégkirálynő jelzőt. 

Nem tagadja meg ráncait

Bár a hatvanas és hetvenes években főként európai alkotásokban csillogtatta meg tehetségét, a tengerentúlon is forgatott.

A Menni vagy meghalni kalandfilmben például Gene Hackman és Terence Hill oldalán szerepelt, az Éhség című 1983-as horrorban David Bowie és Susan Sarandon partnereként volt látható. A számos díjjal jutalmazott legenda mostanában sem gondolkodik a visszavonuláson: tavaly mutatták be hazánkban Kék papagáj című drámáját, emellett pedig a Persepolis című, többek között a 2008-as Oscarra jelölt animációs film egyik karakterének kölcsönözte a hangját. Az évek során nagyobbnál nagyobb művészekkel élt együtt. A hatvanas évek elején Roger Vadim rendező kedvese volt, tőle született Christian.

Majd később Francois Truffault-val és Marcello Mastroiannival is együtt élt – ez utóbbi szerelem gyümölcse lett közös lányuk, Chiara.Amikor éppen nem dolgozik, akkor az UNESCO jószolgálati nagykövetének szerepében tevékenykedik, ezenkívül több divatmárka – legutóbb az exkluzív táskákat gyártó Luis Vuitton – is a reklámarcának választotta.
Ezt is szeretjük