Autóbalesetben hunyt el 25 évesen a legendás Clifford Brown
Clifford Brown a dzsessz műfajának egyik legendás művésze volt, aki rövid élete során kerülte a züllést.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Clifford Brown a dzsessz történetének egyik legnagyobb hatású trombitása volt.

Brown 1930. október 30-án született a Delaware államban található Wilmington városában. Rövid ideig tartó egyetemi tanulmányok után azonnal belevetette magát a zenei életbe, ahol tehetségével és profizmusával hamar kitűnt a többi zenész közül.

A dzsessz úttörő egyénisége volt

Zenei stílusára a tragikusan fiatalon elhunyt Fats Navarro gyakorolta a legnagyobb hatást. Az ötvenes évek elején olyan legendás muzsikusokkal lépett fel, mint Tadd Dameron, Lionel Hampton vagy Art Blakey, a bepop történetébe mégis a Max Roach-csal közösen alapított kvintettel írta be nevét.

A korszakalkotó együttesben Richie Powell zongorázott, Max Roach dobolt, a tenorszaxofonon pedig kezdetben Harold Land játszott. Az ő helyét rövid időre Teddy Edwards vette át, akit Sonny Rollins követett a végső formációban. Közös zenélésüket a zenetörténet úgy őrizte meg, mint a hard bop stílus egyik csúcspontját.

Sosem drogozott és ivott

Habár a dzsessz műfajának számos előadója súlyos alkoholista és drogfüggő volt, Clifford Brown – vagy Brownie, ahogyan társai becézték – rövid pályafutása során mindvégig távol tartotta magát a herointól és az italtól. Az élet iróniája, hogy hiába - a virtuóz Brown fájdalmasan rövid ideig tartó pályafutásának ugyanis egy tragikus baleset vetett véget.

1956. június 26-án Brown és Powell éppen Philadelphiából Chicagóba tartott. Az autójukat Powell felesége vezette, azonban az esős éjszakában a nő elveszítette uralmát a jármű fölött, és lesodródtak az útról.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A balesetben mindhárman életüket vesztették. Clifford Brown 25 éves, Richie Powell pedig 24 éves volt.
Ezt is szeretjük